Ett år efter upproret är våldet tillbaka i Bahrain

4:13 min

I dag är det ett år sedan protesterna i den lilla önationen Bahrain startade. På årsdagen för de första demonstrationerna skingrade kung Hamad än en gång demonstranterna med gummikulor, tårgas och chockgranater, uppger BBC och flera andra internationella medier.

Sedan den 14 februari 2011 är Pärltorget den centrala platsen för upproret i Bahrain. Här började protesterna för exakt ett år sedan då landets shiamuslimska opposition – inspirerade av revolterna i Tunisien och Egypten – började resa sina demokratikrav mot kung Hamad och hans sunnimuslimska styre.

Men efter en månads protester slogs upproret brutalt ner av regimen, med hjälp av polistrupper från Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Kuwait. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International dödades 35 demonstranter, varav fem torterades till döds, av säkerhetsstyrkorna och ett stort antal människor fängslades.

På årsdagen av protesterna i februari försökte demokratiaktivisterna återigen ta sig till den symboliskt viktiga Pärltorget. Demonstranterna marscherade från byar i utkanterna av Manama och skandererade ”Ner med kung Hamad!”, uppger AFP.

Enligt nyhetsbyrån svarade kung Hamad med att mana till sammanhållning i ett officiellt uttalande på måndagen. Samtidigt driver oppositionen på för nya protester på Facebook och Twitter. Och oppositionsgruppen Al-Wefaq uppmanade till protester överallt i landet, inte bara kring Pärltorget.

– Alla gator och torg i vårt land är platser som vi ska använda för att förnya våra krav och vår kamp för att uppnå våra mål, meddelade oppositionsgruppen, enligt AFP.

Scrolla neråt på sidan för en tidslinje över upproret i Bahrain.

Februari 2011

14 februari. Demonstrationer i flera Shiitiska byar startar det första upproret.

17 februari. Fyra demonstranter dör när polisen stormar Pärltorget i centrala Manama. Platsen blir från och med den här dagen en central plats för protesterna. Den shiitiska oppositionsrörelsen Al-Wefaq lämnar parlamentet.

19 februari. Tusentals demonstranter återvänder till Pärltorget efter att säkerhetsstyrkorna dragit tillbaka sina stridsvagnar.

Mars 2011

14 mars. Ett tusental soldater från Saudiarabien tågar in i Bahrain, enligt det saudiska kungadömet för att räcka en hand till Bahrain som begärt hjälp. Samtidigt skickar Förenade arabemiraten 500 poliser och Kuwait skickar flottförband.

16 mars. Uppbackade av stridsvagnar och helikoptrar rensar poliser Pärltorget från demonstranter. FN fördömer att säkerhetsstyrkorna tagit över sjukhus och andra vårdinrättningar.

17 mars. Sex oppositionsledare arresteras.

19 mars. Myndigheterna i Bahrain förstör det symboliskt viktiga monumentet vid Pärltorget.

April-oktober 2011

28 april. De första dödsstraffen delas ut mot demonstranter.

29 juli. Oppositionsrörelsen Al-Wefaq framför krav på en ”vald regering”, ett ”valt parlament som har fullständiga lagstiftande befogenheter” och ett ”rättvist och oberoende rättssystem” till kung Hamad.

28 september. En specialdomstol dömer 20 shiitiska läkare till mellan fem och 15 års fängelse för inblandning i protesterna.

7 oktober. En 16-årig shiit skjuts till döds av säkerhetsstyrkor. Enligt oppositionsrörelsen Al-Wefaq den tredje demonstranten som dödas av säkerhetsstyrkor på mindre än två månader.

November 2011

23 november. Chefen för Bahrains oberoende undersökningskommission uppger i en rapport att säkerhetsstyrkor använde övervåld och torterade fångar under tillslagen tidigare under året. Enligt kommissionen dödades 35 personer, varav fem dog av tortyr. Människorättsorganisationen Amnesty International uppger att 20 demonstranter dödats och att 3 000 arresterades. 700 av dem sitter fortfarande fängslade, uppger organisationen.

Januari 2012

15 januari. Kungen ger mer makt till parlamentet, men de konstitutionella reformerna är långt ifrån vad oppositionen tidigare krävt.

26 januari. Oppositionen anklagar säkerhetsstyrkor för att ha dödat en demonstrant som suttit häktad efter sammandrabbningar med polisen i en shiitisk by.

Februari 2012

13 februari. Polis drabbar samman med demonstranter i shiitiska byar på årsdagen av protesterna ett år tidigare. Amnesty International kritiserar regeringen för att inte uppfylla kraven på mänskliga rättigheter. Kung Hamad säger att det inte finns någon organiserad opposition i Bahrain.

Källa: Ekot/AFP