Pensionsskulder en tickande bomb

Beredskapen är dålig för att klara de stora pensionsavgångarna inom landstingen i framtiden. Landstingens pensionsskulder beskrivs som en tickande bomb.

– Det är lite av en tickande bomb, just för att skulden inte motsvarar en placering i alla delar, vilket gör att du framöver ändå måste hitta likviditetstäckning för den utbetalning av pensionerna som ska ske, säger Åsa Hjortsberg Sandgren, som är ekonom på landstingsförbundet.

Landstingen pensionsskuld växer snabbt de kommande åren. Oroande snabbt anser mer än hälften av landstingen i en enkät. Ekot har frågat samtliga 21 landsting och regioner om de närmaste åren. Tolv av landstingen tyckte inte att de hade kontroll på utvecklingen av pensionerna.

Nya besparingar
Eftersom det ekonomiska läget i landstingen är kärvt så är det få som just nu samlar i ladorna för framtiden. I stället för avsatta pengar i en fond till exempel, finns bara en allmän ansvarsförbindelse.

Utan täckning i sparkapital så betyder det att pensioner måste betalas ut direkt från sin budget när de anställda väl går i pension. Detta riskerar att leda till nya besparingar inom sjukvård och omsorg.

Höjd skatt ett alternativ
Det faktum att beredskapen inför 40-talisternas stora pensionsavgångar om några år är så dålig, kan bli en ny smäll för landstingen, anser Åsa Hjortsberg Sandgren.

– De enda möjligheterna om inte pengarna finns där, om de inte har tänkt till innan, är att det tränger undan verksamhet. Det är pengar som ska ut, och någonstans måste det tas.

Mindre sjukvård?

– Ja, alternativt att de höjer skatten, säger Åsa Hjortsberg Sandgren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".