Fortsatt svåra ekonomiska tider i Litauen

0:58 min

Krisen i Europa slår hårt mot Litauen, där invånarna fortfarande betalar priset för den ekonomiska kris som landet drabbades av 2009.

Litauen hade en liten ekonomisk tillväxt under slutet av förra året, men arbetslösheten är fortfarande hög och nu håller situationen på att förvärras igen eftersom Litauen är totalt beroende av sin export.

– Vår ekonomi är väldigt beroende av export till de stora EU-länderna, säger professor Romas Lazutka vid universitetet i Vilnius.

När grannlandet Lettland vände sig till EU och Internationella valutafonden för att klara sig genom krisen valde Litauen en annan väg och lånade på finansmarknaden istället och har därför sluppit utomståendes krav på hur landet ska sköta sin ekonomi.

Men för att samtidigt kunna följa EU:s krav på att inte ha ett för stort budgetunderskott har Litauen hållit nere bidrag och löner.

10 procent av arbetskraften arbetar för en minimilön som man inte kan leva på. Samtidigt har den årliga inflationen gjort att priserna på mat, el och värme har stigit under samma period, vilket får runt 40 000 litauer att emigrera varje år.

– Det finns ingen anledning att stanna, för det finns ingen framtid här, säger Darius Svenskus som är en av de som har valt att lämna landet.