Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Sekretessändring möjlig för att minska terrorbrott

1:48 min

Justitieminister Beatrice Ask kan tänka sig att ändra i sekretesslagstiftningen. Hon anser det vara ett problem om myndigheterna som har som uppgift att samverka för att stävja terrorbrott inte kan hantera uppgifter de verkligen behöver prata om.

Det finns en verklig risk för terroristattentat i Sverige. Det konstaterar regeringen i en skrivelse till riksdagen.

Enligt justitieminister Beatrice Ask är det stor skillnad från den förra rapporten till riksdagen för fyra år sedan.

– Det finns ju skäl till att hotbilden är allvarligare och det har vi smärtsamt nog också fått erfara, men samtidigt så är vår beredskap bättre och vi har också bidragit till att avvärja attentat och händelser och det är bra.

Beatrice Ask vill inte direkt nämna några exempel på attentat som avvärjts. Men hon påminner om attentatet på Bryggargatan i Stockholm för drygt ett år sedan, det planerade attentatet i Danmark och Anders Breiviks dåd i Norge.

För svenska myndigheter som ska bekämpa terroristhot finns ett samarbete i nationellt centrum för terrorhot – NCT- som bland annat ställer krav på förändringar i sekretesslagstiftningen för att kunna dela information mellan myndigheterna.

Det gäller säkerhetspolisen, Säpo, Militära underrättelsetjänsten, Must och Försvarets radioanstalt FRA. Tjänstemän på justitiedepartementet utreder nu saken.

Beatrice Ask kan tänka sig att sekretess som ska skydda den enskilda individens integritet kan upphävas, men hon har ännu inte bestämt sig i frågan.

– Det beror på vad det är för typer av uppgifter och det är därför det här är så svårt och komplext. Jag är oerhört angelägen om att säkerheten för enskilda människors privatliv hålls högt. Men det är ett problem om de här tre myndigheterna som har som uppgift att samverka inte kan hantera uppgifter de verkligen behöver prata om. Det är därför jag nu vill säkerställa att vi i grunden tar reda på vilka bekymmer de ser så att vi kan pröva frågan.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista