EU-kommisionen varnar för en allt för hög belåning i Sverige. Foto: Scanpix.

EU-kommissionen varnar för hög svensk belåning

1:45 min

Stora privata lån och en möjlig husbubbla gör att EU idag riktar en varning till Sverige. Enligt EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn finns allvarliga obalanser i ekonomin i bland annat Sverige och Danmark.

– Danmark och Sverige har en utveckling som berättigar vidare undersökning av tillgångsmarknader, som husmarknaden, och även den sedan länge pågående uppbyggnaden av privat skuldsättning, säger Olli Rehn.

Svenska hushåll hör till de högst belånade i hela EU, mest beroende på en lång tid av stigande bostadspriser i landet. Olli Rehn är oroad för att en husprisbubbla kan vara på väg att spricka i bland annat Sverige och Danmark.

– Ja, i vissa ekonomier är detta ett skäl för möjlig oro, säger han.

EU-kommissionen varnar i dag totalt tolv EU-länder för olika typer av obalanser i ländernas ekonomier. I Spanien är den enorma arbetslösheten det största problemet. Storbritannien hör till de länder som har tappat mest andelar på världens exportmarknad på senare år.

Fram till i maj ska nu EU-kommissionen göra en fördjupad studie av ekonomin i de utpekade länderna. Om ett euroland inte anses göra tillräckligt åt obalanserna kan det i förlängningen leda till att EU utdömer böter.

Detta gäller alltså inte Sverige som icke-euroland, men finansminister Anders Borg säger att Sverige ändå tar delar av EU:s kritik på stort allvar, och redan har åtgärdat en del av problemen.

– Vi är ju bland de första länderna som överhuvudtaget skärper kapitaltäckningskraven för bankerna. Vi har sett till att det nu finns lånetak och riktlinjer från bankföreningen när det gäller amorteringar.

– Det här i grunden bra åtgärder för att just dämpa en hög skuldsättning. Sen är det ju viktigt att vi inte, i ett läge med en avmattning, bidrar till att vi får ett kraftigt husprisfall, utan det är bättre att det här "ebbar ut" under ett antal år, säger Anders Borg.

Jens Möller, Bryssel Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista