Utrikesdeklaration tar upp Syrien och palestinier

Ekot har i förväg läst regeringens utrikesdeklaration, som presenteras klockan 9 i dag. Den handlar bland annat om Syrien, om de fängslade svenska journalisterna i Etiopien och Eritrea, och om palestinierna.

När det gäller de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter fängslade i Etiopien, skriver regeringen:

Vi reser mer än någonsin. Varje dag befinner sig mer än en kvarts miljon svenskar utanför Sveriges gränser. Detta innebär en utmaning för vår utrikesförvaltning, som har ett viktigt uppdrag att bistå allt fler nödställda och frihetsberövade.

Vi vet av smärtsam erfarenhet att vi också måste ha kapacitet att hantera större katastrofer utomlands.

Utrikesdepartementet har byggt upp en organisation som kan möta dessa utmaningar genom att snabbt skicka ut resurser till området i fråga.

Även i det konsulära arbetet krävs samverkan över gränserna.

Arbetet för den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks frigivning fortsätter. De två svenska journalister som fängslats och dömts i Etiopien bör försättas på fri fot.

Om läget i Syrien skriver regeringen:

Nu är utvecklingen i Syrien i fokus. Vår inställning är klar: våldet måste stoppas, president Assad måste stiga åt sidan, och en demokratisk övergångsprocess, representativ för hela det syriska samhället, måste omedelbart inledas.

Endast så kan ett inbördeskrig, som skulle vara förödande för hela regionen, undvikas.

EU stöder helt och fullt Arabförbundets ansträngningar och fredsplan. Vi beklagar djupt att två veton förhindrade FN:s säkerhetsråd att ta samma ställning.

Arabförbundet vill nu ha FN:s s stöd, och måste få detta. Nu måste vi öka trycket på regimen och stödet till dem som arbetar för en fredlig övergång till ett demokratiskt Syrien.

Sanktionerna kommer att skärpas. Det humanitära stödet måste öka.

Sverige är med i bildandet av den vängrupp för Syrien i Tunis den 24 februari. Vi tillsätter en ambassadör för att utveckla dialogen med och stödet till demokratiska syriska oppositionen.

Även Palestina tas upp i deklarationen:

Vi är djupt bekymrade över bristen på framsteg i strävan efter fred mellan israeler och palestinier. Vi ser betydande faror för framtiden i dagens utveckling. Det gäller inte minst den fortsatta bosättningspolitiken.

Vi stöder politiskt och konkret arbetet med att bygga upp en livskraftig, sammanhängande och demokratisk palestinsk stat. Vi ser fram emot den dag då Israel och Palestina kan leva i fred med varandra, och Israel i fred och säkerhet med hela den arabiska världen. Därför vill vi ha en stark europeisk kraft för fred i regionen.

Fredrik Furtenbach

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista