Kraftig ökning av vägglöss i hemmen

2:04 min

Fler hushåll drabbas av vägglöss. Förra året gjorde Anticimex drygt 12 000 saneringar. Det är nästan dubbelt så många som året innan.

En sanering gjordes hos Ingrid Whitelock i Jönköping som fått med sig vägglöss hem efter en hotellnatt i Luleå.

– Jag blev jätteäcklad. Jag visste inte att de satt i resväskan, men det gjorde de, och satte sig i min säng och i listerna. Sedan spred de sig till min dotters sovrum.

Det tog närmare två månader och tre saneringar innan hon blev av med lössen.

Vägglusen är ljusskygg och bra på att gömma sig i springor och hålor runt sängar och möbler. På natten kryper den fram för att livnära sig på vårt blod.

– Betten både svider och kliar. Hela ryggen, händerna, ansiktet och armarna var täckta, berättar Ingrid Whitelock.

Problem med vägglöss i lägenheter, hus och på hotell ökat lavinartat de senaste åren.

2008 gjorde marknadsledande Anticimex drygt 2 000 saneringar runt om i landet. 2010 hade siffran ökat till omkring 6 500 och förra året föranledde det lilla skadedjuret nästan 12 000 saneringsbesök. Nomore, den näst största aktören, gjorde 3 000 saneringar och vittnar om samma utveckling.

Kenneth Nordström på Anticimex i Piteå förklarar att vägglöss är extremt tåliga. De tycks också ha blivit mer svårbekämpade med dagens medel som innehåller mindre kemikalier än tidigare.

Lusen klarar sig dessutom länge utan mat och i låga temperaturer. I kombination med ett ökat resande är det troligen den främsta förklaringen till att spridningen tagit fart i Sverige.

– De kan överleva transport i bagage och möblemang. Och vi reser mycket mer, turismen har ökat, säger Kenneth Nordström.

Nils Eklund Beatrice Karlsson

Ekot i samarbete med P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.