Billigare att köpa råolja från Ryssland

I takt med att råoljepriset hela tiden går uppåt och oljemarknaden är instabil, så har de svenska råoljeimportörerna alltmer förlitat sig på den ryska råoljan.

– Vi har ju köpt väldigt mycket från Mellanöstern. Nu köper vi mer och mer från närmare håll, framför allt från Ryssland, säger Michael Löw, koncernchef för olje- och bensinbolaget Preem, som dominerar den svenska raffinaderiindustrin.

– Det största skälet är ju naturligtvis att det är god ekonomi att köpa härifrån. Vi har kortare transporttider som ger ett bättre kassaflöde för oss, men det finns en politisk faktor i bakgrunden också; instabilitet och osäkerhet i Mellanöstern.

Mångdubblad import
Från att tidigare ha importerat råolja från framför allt Nordsjön och Mellanöstern har Preem under de två–tre senaste åren minimerat handeln från Mellanöstern och samtidigt mångdubblat importen från Ryssland.

Hälften av råoljan kommer idag från Nordsjön, 40 procent från Ryssland och cirka 10 procent från Mellanöstern. Nästa år försvinner Mellanösternoljan helt och ersätts av rysk olja.

– Ryssland ökar sin produktion dag för dag och bygger ut sin kapacitet i östersjön. För oss är det en god kapacitet att handla mer och mer med ryssarna, säger Michael Löw.

När den ryske presidenten Putin uppmande européer och amerikaner att köpa rysk olja, för att den är säkrare än den från Mellanöstern lyssnar ni på honom då?

– Det var väl inte så dumt tänkt av Putin. Men det var inte den viktigaste faktorn, utan det är ekonomin. Men visst är det en faktor som vi tar i beräkning i det här fallet.

70 procent på export
Den råolja som kommer till Preem omvandlas till svavelfri diesel och bensin och huvuddelen, 70 procent, går sedan på export. Det är en verksamhet som blivit mycket lönande, eftersom den ryska högsvavliga oljan är billigare i inköp än Mellanösternoljan och Nordsjöoljan.

Preem har som mål att inom några år även slopa Nordsjöoljeimporten och helt och hållet gå över till rysk råolja. Det är en produktion som visat sig vara lönande. I år räknar man med två miljarder kronor i vinst, en fördubbling jämfört med förra året.

Sverige storexportör
Faktum är att Sverige idag är storexportör av oljeprodukter till Nordeuropa, men även till USA under vissa perioder.

Preem räknar med att exportera oljeprodukter för drygt 20 miljarder kronor under det här året.

En förutsättning för handeln med rysk olja är dock att transporterna från Finska viken genom Östersjön blir så säkra som möjligt för att undvika miljökatastrofer. Enligt Per Olsson, vd vid Preems raffinaderi Scanraff i Lysekil, så har ryssarna tagit säkerhetsaspekterna på allvar.

– Vi har ju sett en väldigt tydlig tendens att de ryska fartygen blir allt modernare och helt nya dubbelskrovade med väldigt hög standard. Det är uppenbart att det här hotet är något som även ryssarna tar på allvar. En miljökatastrof i Östersjön skulle vara ett mycket allvarligt hot mot deras export av råolja. Därför köper man också väldigt mycket nya fartyg, säger han.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".