Olja mest lönsamma exportvaran just nu

Trots att till exempel både Volvo och Ericson i dag går med vinst så är det inte fordons- eller telefonprodukterna som är Sveriges mest framgångsrika exportvara just nu. Nej, det är oljeprodukterna som kommer ut från de svenska oljeraffinaderierna som för varje månad som går slår nya exportrekord, säger Michael Löw koncernchef på Preem som står för cirka 80 procent av Raffinaderiverskamheten i Sverige.

Oljebolaget Preem som ägs av av den saudiske shejken Mohammed Al-Amoudi upplever just nu en boom. Under de senaste tre åren har man fördubblat - eller mer än fördubblat vinsten för varje år som gått. I år kommer vinsten att hamna kring 2 miljarder kronor.

Det är flera faktorer som påverkat utvecklingen. En av de viktigaste är att Preems raffinaderi Scanraff i Lysekil har kapacitet att ta hand om högsvavlig olja som är något billigare än den lågsvavliga oljan som kommer från till exempel Nordsjön och desutom transportmässigt billigare än den tunga oljan som kommer från det alltmer instabila Mellanöstern.

Samtidigt vill Ryssland närmast desperat få ut sin högsvavliga olja till den europeiska markanden. Med tanke på de relativt låga transportkostnaderna över Östersjön så är de svenska och finska raffinaderierna de idealiska kunderna för ryssarna, som ger kraftig rabatt på den högsvavliga råoljan, säger Per Olsson som är VD vid Scanraff i Lysekil.

De svavelfria slutprodukterna diesel och bensin går i dag till stor del ut på export till Danmark, Norge, Nordtyskland och under vissa perioder till USA. Och den hittills för allmänheten ganska okända svenska oljeexporten kommer att öka eftersom Scanraff just nu bygger ut raffinaderiet för 3,5 miljarder kronor, för att kunna utöka sin produktionskapacitet ytterligare. Och då den totala svenska oljekonsumtionen minskar så kommer exporten att bli mer omfattande framöver.

Och Preem och Scanraff har som mål att bara ta in råolja från Ryssland framöver. Nästa år försvinner till exempel all råoljeimport från Mellanöstern och inom några år räknar Scanraffs ledning även med att Nordsjöoljan till fullo ska ersättas med den biligare ryska oljan.

Vladislav Savic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".