Oro för nya amerikanska strafftullar

I den amerikanska valkampanjen har frågan om jobben spelat en stor roll och presidentkandidaten John Kerry har under valkampanjen talat om att skydda amerikanska företag från utländsk konkurrens. Och nu oroar sig svenska företag för att handeln med utsläppsrätter, som startar nästa år, ska leda till att svenska stålbolag återigen drabbas av strafftullar från USA. Det varnar bransch-organisationen Jernkontoret och VDn där Håkan Murby.

Handeln med utsläppsrätter är en del av Kyoto-avtalet som ju omfattar EU och Sverige men inte USA och innebär att företag tilldelas en viss kvot av koldioxid-utsläpp. Används inte denna kvot kan företagen sälja sina utsläppsrätter. Problemet som Håkan Murby varnar för är att den kvot varje företag får kommer att bokföras som en intäkt och därmed ett stöd från staten och detta är hävdar Murby är något som de amerikanska stålföretagens jurister kommer att analysera mycket noggrant och driva på USAs regering för att den ska införa tullar.

Tjänstemän inom regeringskansliet säger till Ekot att man är medveten om problematiken och att detta är en fråga som kommer diskuteras inom världshandelsorganisationen WTO.

Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".