Jubel när EU-parlamentet tillrättavisade Ungern

1:56 min

EU skärper tonen ytterligare mot Ungern. I dag röstade EU-parlamentet igenom en resolution där man uttrycker allvarlig oro för bland annat demokrati och mänskliga rättigheter i Ungern. Omröstningen kan också innebära ett första steg mot att dra in Ungerns rösträtt i EU:s ministerråd.

Det utbröt jubel i EU-parlamentet vid lunchtid i dag när talmannen Martin Schulz konstaterade att den kritiska Ungernresolutionen hade antagits med röstsiffrorna 315-263.

Folkpartisten Cecilia Wikström är en av EU-parlamentets mest högljudda Ungernkritiker.

– Grundläggande för varje demokrati är till exempel människors rätt att tro, tänka, tala och skriva fritt. Där finns också rätten till fria och oberoende medier. Detta är inte verkligheten i Ungern i dag. På område efter område naggas människors frihet i kanten och det är inte förenligt med våra grundläggande värderingar i Europa. Måttet är nu rågat!

Ungerns premiärminister Viktor Orban har varit i EU-parlamentet och försvarat sin regerings politik. Hans parti Fidesz fick med sig parlamentets stora konservativa partigrupp EPP på att rösta mot dagens resolution.

Men den gick igenom, och detta är ett första litet steg i en process som i förlängningen skulle kunna leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i EU:s ministerråd.

Något sådant har hittills aldrig skett i EU:s historia, och väldigt lite tyder på att övriga medlemsländer skulle vara redo att ta till så här kraftiga sanktioner mot Ungern.

Betydligt mer troligt är att Ungern dras inför EU-domstolen. EU-kommissionen anser att landet bryter mot unionens lagstiftning, bland annat genom att tvinga många domare att gå i pension.

Enligt kommissionen har Ungern också en för stor politisk styrning av landets centralbank och datasäkerhetsmyndighet.

Ungern har fram till i morgon på sig att formellt svara på de här anklagelserna. Om EU-kommissionen inte är nöjd med Ungerns svar kommer landet dras inför domstol.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista