1 av 2
Kampanjer på nätet är en metod som Vladimir Linderman använder för att sätta frågan om den ryska minoritetens utsatta situation i fokus. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Andis Silakaktiņš tillhör de letter som anser att ryska som officiellt språk hotar demokratin och därför ska rösta emot förslaget.Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Språkfråga speglar ryssarnas situation i Lettland

1:54 min

I morgon hålls en kontroversiell folkomröstning i Lettland om ryskan ska tillåtas som officiellt andraspråk i landet.

Ungefär en tredjedel av befolkningen är rysktalande och det är deras situation som fick ryskspråkige Vladimir Linderman att ta initiativet till en namninsamling.

– De rysktalande är berövade på sina rättigheter och anses vara andra klassens människor i Lettland, säger Vladimir Linderman.

Han startade en kampanj och samlade in 187 000 namnunderskrifter vilket ledde till en folkomröstning.

Men egentligen handlar det inte om språket. Trots att ungefär en tredjedel av befolkningen har ryska som modersmål så är det minoritetsfrågan i stort som Linderman hoppas på ska hamna i fokus. Många ryskspråkiga har till exempel inte lettiskt medborgarskap.

Trots att förslaget om ryskan som ett officiellt språk inte kommer att få tillräckligt stöd i morgon så har folkomröstningen väckt nationalistiska krafter och tonläget har blivit spänt. Den sovjetiska ockupationen är allt för nära i tid för många av letterna.

En av dem som är orolig är Andis Silakaktiņš.

– Jag tror att det hotar demokratin med två språk i ett så litet land som Lettland, säger han.

Premiärminister Valdis Dombrovskis är kritisk, även om han räknar med att förslaget förkastas.

– Vi tror inte att det är bra för enandet av samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista