Kamerun

200 elefanter dödade av tjuvjägare

3:27 min

I Kamerun har minst 200 elefanter dödats av tjuvjägare de senaste fem veckorna, enligt aktivister i the International Fund for Animal Welfare, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt organisationen rör det sig om tjuvjägare från Sudan som tagit sig till Kamerun för att döda elefanterna för deras betars skull.

Aktivisterna säger att elefantkalvar som nu blivit föräldralösa inom kort befaras svälta ihjäl eller dö av törst, vilket blir ett ännu hårdare slag mot den redan hotade elefantstammen i landet.

Enligt International Fund for Animal Welfare så har tjuvskyttet med sudanesiska jägare pågått i flera år, men de senaste veckornas dödskjutningar är så omfattande att det saknar motstycke.

Det är inte känt hur många elefanter som finns kvar i den västafrikanska nationen. Men den senaste uppskattningen från International Union for Conservation of Nature, som gjordes 2007, visade på ett antal mellan 1 000 och 5 000 djur.

– Det har tyvärr blivit ett stigande problem. Innan 2005 var det en minskning, men nu har tjuvjakten ökat igen, säger Mats Forslund på Världsnaturfonden till Alltid Nyheter.

Att tjuvjakten ökar beror på att efterfrågan på elfenben ökat.

– Den illegala jakten och handeln med elfenben är mycket välorganiserad och den pågår över hela Afrika tyvärr. Elfenbenet går framför allt till Asien, och ofta blir det till exempel snidade souvenirer. Men det är väldigt viktigt att få stopp på tjuvjakten, säger han.

AP/Alltid Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista