Karlskrona har blivit av med nazisterna

För första gången på tio år är Karlskrona fritt från nazister. En efter en har personer inom den odemokratiska och främlingsfientliga organisationen Nationalsocialistisk front, NSF, lämnat kommunen.

– Detta är ett resultat av att alla goda krafter i Karlskrona har samverkat för att nå det här resultatet. Det har tagit drygt fem år och det är väl värt besväret, säger kommunjurist Lennarth Eriksson, som varit mycket aktiv mot nazismen.

1994 bildades den rasistiska och odemokratiska organisationen Nationalsocialistisk front. Och sedan dess har man varit mer eller mindre verksam i Karlskrona kommun. Bland annat ställde man upp i kommunvalet 2002.

Samverkan mellan olika myndigheter
Men en efter en har de tongivande personerna inom organisationen lämnat kommunen, bland annat för att kommunen tillsammans med polis och sociala myndigheter gjort det svårt för nazister att verka i Karlskrona.

Till exempel har man jagat banker och post för att få dem att stänga nazisternas konton, försökt stänga organisationens hemsidor, gjort det svårt för medlemmarna att få jobb eller hyra lägenhet och gjort det omöjligt för nazisterna att hyra en samlingslokal.

Genom NSF har Karlskrona i många sammanhang haft en naziststämpel som varit svår att tvätta bort. Men Lennarth Eriksson är nu glad över att stämpeln, enligt honom, nu är borta.

”Seger för kommunen”
– Detta är en seger för Karlskrona kommun och dess medborgare att kommunen nu inte har några tongivande nazister och ingen verksamhet här. Tyvärr är de inte helt borta utan de har flyttat norrut, säger han.

I kommunvalet 2002 fick organisationen drygt 200 röster så att de nazistiska åsikterna lämnat länet med organisationens ledare är knappast troligt.

Ingen oro för ny etablering
Men även om någon av ledarna inom organisationen skulle flytta tillbaka till kommunen, är Lennarth Eriksson inte orolig för att NSF åter ska växa sig starka.

– Det har varit för arbetsamt att vara nazist i Karlskrona. Här finns ett tillräckligt stort motstånd bland medborgarna och bland organisationerna för att det ska vara bekvämt, säger Karlskronas kommunjurist Lennarth Eriksson.

Mikael Eriksson, SR Blekinge
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".