Kina krävs på förklaring efter Bushattack

USA kräver nu en förklaring av Kina till varför den tidigare utrikesminister Qian Qichena på måndagen, bara en dag före presidentvalet, gick till attack mot George Bush utrikespolitik.

I en ledarartikel i den statskontrollerade tidningen China Daily skrev Qian Qichena om USA:s arrogans och bristande förmåga. Formuleringarna bröt mot Kinas vanligtvis mer försiktiga linje.

Qian Qichena var under lång tid utrikesminister. Men även om han avgått så är det otänkbart att han skulle kunna publicera angreppet utan samtycke från Kinas nuvarande ledare.

”Självsäkerhet och arrogans”
Han skriver att de amerikanska attackerna i Afghanistan och Irak, och den ökade amerikanska kontrollen i Mellan Östern, Central Asien, Sydostasien och Nordostasien, visar att Washingtons anti-terroristkampanj sträcker sig långt bortom vad som kan kallas självförsvar.

Bush-doktrinen betyder styra med makt, i synnerhet militärmakt. Men Irakkriget har gjort USA än mer impopulärt än under Vietnamkriget och Washington har bara ökat religiösa och etniska spänningar.

De problem och den förödelse som USA upplevt beror på självsäkerhet och arrogans och denna självsäkerhetskänsla överstiger USA:s förmåga, skriver Qian Qichena.

”Kräver förklaring”
Washington begär nu att Kina ska förklara artikeln. Utrikesminister Colin Powell säger att detta inte överensstämmer med vad han diskuterade häromdagen under sitt Kina-besök. Tidigare har Bushadministrationen sagt att relationen mellan Kina och USA inte varit bättre på årtionden.

Analytiker säger till nyhetsbyråerna Reuters och AFP att Kina kanske redan nu vill slå en bro till utmanaren John Kerry om han vinner. Om George Bush sitter kvar vill Kina markera att USA måste ompröva sin politik och inleda en ny dialog med Kina.

Näringslivet vill ha Bush
Det finns ingen officiell favorit, men vanliga kineser hoppas att John Kerry vinner, säger Fiona Feng, journalist på China News Agency.

Men näringslivet vill ha Bush, av rädsla för att John Kerry handelspolitik ska försvåra affärerna.

Att Kina hoppar in i upploppet på valrörelsen med en så stark politisk artikel är ett synnerligen ovanligt steg.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".