Holländsk filmregissör mördad

I Amsterdam har en omstridd filmregissör mördats. Det kastar ljus på motsättningar i det nederländska samhället mellan muslimer och andra i landet.

En av Nederländernas mest omstridda filmregissörer Theo van Gogh mördades på tisdagen när han cyklade i Amsterdams innerstad.

Om det är den 47-årige van Goghs kritiska hållning till islam som är anledningen är än så länge okänt, men en misstänkt gärningsman är gripen efter skottlossning mellan honom och polis.

Film dödad politiker
Klart är att Theo van Gogh var en mycket kontroversiell person.

Det är en ödets ironi att han just börjat planera en film om högerpopulisten Pim Fortuyn, en karismatisk politiker som för ett par år sedan föll offer för en gärningsmans kulor.

Dödshot efter islamkritik
Tidigare i höstas hade Theo van Gogh gjort en film för en tv-station i Nederländerna, en film som kritiskt granskade islam och bland annat pekade på förekomsten av muslimskt våld mot kvinnor.

Ett avsnitt som fick många känslor i svall var scener där en naken kvinna läste högt ur koranen, vilket på vissa håll uppfattats som en hädelse.

Efter den filmen riktades flera dödshot mot Theo van Gogh.

Ökade motsättningar
Nederländerna var länge känt som ett land med oändlig tolerans, exempelvis mot invandrare. Men det har ändrats de senaste åren.

Motsättningarna har ökat och det gäller inte minst spänningar mellan muslimska flyktingar och den övriga befolkningen.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".