Den kungliga födseln: Detta händer nu

Sverige har fått ytterligare en tronföljare. I tur efter att ärva tronen efter sin mamma Kronprinsessan Victoria, står nu den nyfödda bebisen.

Nu väntas gratulationer från kungahus och statschefer runt om i världen att strömma in till slottet. En inte alltför vågad gissning, är att hovets sida på Facebook kommer att slå besöksrekord. Och många kommer att besöka Stockholms slott för att gratulera och framföra sina lyckönskningar.

När en ny tronarvinge föds, skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm, två saluter om 21 skott vardera. Vid födsel på natten, skjuts saluten tidigast klockan 08.00 på morgonen och man skjuter inte efter kl 21 på kvällen.

För länge sedan sköts salut för att visa främmande land att besökaren hade fredliga avsikter, saluten var ett sätt att visa att vapnen inte innehöll skarpladdade skott. Idag skjuts salut vid viktiga händelser och t.ex. för att hedra medlemmar i Kungafamiljen vid födelsedagar och namnsdagar.

Dagen efter födelsedagen vidtar en rad traditionella ceremonier. Äger födseln rum en lördag, sker ceremonierna på måndagen.

Först sker en så kallad vittnesbekräftelse. Det innebär att statsminister Fredrik Reinfeldt, riksdagens talman Per Westerberg, Riksmarskalk Svante Lindqvist och Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister ska se barnet och sen underteckna och sätta sina sigill på ett dokument. Därmed vittnar de om att det är detta är kronprinsessan Victorias och prins Daniels barn och inte en "bortbyting".

Långt tillbaka i tiden berättas om att vid kungliga födslar, bjöds flera ur stadens borgarskap in till slottet för att, festklädda, stå i en sal intill rummet där födseln ägde rum. Sen kom barnmorskan in i festsalen och visade upp det nyfödda barnet, för att inget tvivel om äktheten skulle råda.

Samma dag kallar kungen till en extra konselj på slottet där regeringen informeras om att en ny tronarvinge blivit född. Här ska kungen berätta flera saker. Vilken titel barnet får, vad det ska heta och vilket hertiginnedöme barnet tilldelas.

Det hålls också en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan, en Te Deum. Det är en gammal kyrklig ceremoni som hålls vid stora händelser i kungahuset, till exempel vid högtidstillfällen, dop och födelsedagar.

Dit är representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige bjudna samt naturligtvis hovets personal och de närmaste i kronprinsessan Victorias och prins Daniels familjer.