Barnhemsbarn i Norge utsatta för grova övergrepp

I Norge kan hälften av alla barn som vistats på institutioner som barnhem, från fyrtiotalet och fram till åttiotalet, ha blivit misshandlade. Många har också utsattas för sexuella övergrepp. Det visar en omfattande kartläggning som norska regeringen låtit göra.

Ett av de före detta barnhemsbarnen bröt ihop och började gråta när han var med på överlämningen. Barn- och familjeministern fick trösta.

Professorer i juridik och psykologi har grävt i grymheterna som utspelade sig på institutioner som barnhem och specialskolor från 1945 till 1980.

Gått igenom arkivmaterial
De har gått igenom arkivmaterial och ansökningar om ersättningar för kränkningarna och jämfört med internationell forskning.

Så många som hälften av barnen på institutionerna, 13 000 barn, kan ha blivit misshandlade och minst 1 000 barn har blivit utsatta för sexeulla övergrepp, enligt forskarna.

– Jag låg om natten och bad i sängen: Snälla, kom inte i natt, kom inte i natt. Men så kom han, berättar en man om det han hade varit med om.

Dålig kontroll
Förklaringarna till de omfattande övergreppen kan vara att myndigheterna hade dålig kontroll och att synen på de här barnen var annorlunda tidigare, enligt kommissionen. Personer som ville begå övergrepp sökte sig till jobb på institutionerna.

Idag är kontrollerna och rättssäkerheten annorlunda. Barn - och familjeministern Laila Dåvøy har svårt att förstå att det var så många som blev utsatta för olika övergrepp.

– Det är ofattbart, det går knappast inte att förstå att så många barn kan ha varit utsatta för övergrepp, säger hon.

Liknande förhållanden i andra länder
Forskarna tror att förhållandena var desamma i Sverige och Danmark. I USA och andra länder där granskningar också gjorts var övergreppen ännu mer omfattande, enligt de norska forskarna.

De senaste åren har alltfler före detta barnhemsbarn i Norge berättat om övergreppen, särskilda hjälptelefoner och utredningar har startats i flera kommuner.

Forskarna kommer nu med en rad förslag på vad man kan göra för att de personer som fortfarande är i livet kan få upprättelse. Norska regeringen lovar att se över ersättningarna och barn- och familjeministern säger att det aldrig får hända igen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".