KD slopar krav på tvångssterilisering

2:19 min

Nu vill Kristdemokraterna att steriliseringstvånget vid könsbyte ska tas bort. Frågan om att ändra lagen har länge splittrat regeringen. Nu vill Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att en lagändring ska finnas med i den proposition som regeringen presenterar i april.

– Det här är viktiga frågor förstås, det rör inte så många personer årligen. Vi har haft en diskussion inom partiet och kommit fram till att det krav som finns om sterilisering bör tas bort, säger han.

Sedan tidigare har både de övriga regeringspartierna och oppositionspartierna ansett att kravet på sterilisering vid könsbyte ska tas bort. Nu ansluter Kristdemokraterna till gruppen som vill ändra lagen från 1972. Enligt Göran Hägglund är partistyrelsen överens.

Nu är frågan om en lagändring kommer att finnas med i propositionen som regeringspartierna ska presentera i april.

– I min föreställningsvärld så skulle jag säga att i den proposition som läggs i april så kommer det att finnas förslag till riksdagen om att förändra de nuvarande bestämmelserna, säger Göran Hägglund.

De gäller att man måste vara ogift och svensk medborgare för att genomgå en könskorrigering.

Göran Hägglund säger också att han tror att propositionen kommer att markera att regeringen arbetar med inriktningen att ta bort steriliseringskravet.

När kommer den här förändringen att ske i lagen?

– Om jag tar till med lite marginal för säkerhets skull så är min bedömning att det här borde vara genomfört senast den 1 juli 2013. 

Dagens besked från Kristdemokraterna är en helomvändning. I somras sa vice ordförande Maria Larsson så här vid partiets stämma:

– När det gäller steriliseringskravet så säger vi att inte ser skäl att ändra den nuvarande ordningen i dagsläget.

Men nu säger Göran Hägglund att partistyrelsen nu är överens om den nya linjen:

– Partistyrelsen har fattat sitt beslut och det här är partiets position och den linje som vi kommer att företräda.

Alla inom partiet kommer inte att ställa sig bakom lagändringen. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) anser att frågan inte är tillräckligt utredd:

– När vi fattar beslut under press från andra partier så blir jag orolig.

Han anser att flera frågor måste utredas innan steriliseringstvånget tas bort:

– Vad innebär det när ett könsbyte nu blir en könsdubblering, så att det i praktiken innebär att vi får ett tredje kön som både är man och kvinna. Om det vet vi ingenting, till exempel lagstiftningsmässigt. Vi vet också att barnperspektivet utelämnas. Det är inte barnets bästa att födas av sin mor som är dess far.

RFSL: "Fantastiskt att se"

Foto: Dan Hansson/Scanpix.

– Den rödgröna oppositionen har också stött en ändring av lagen. KD och Sverigedemokraterna har varit de enda som varit emot det. Det är fantastiskt att se att Kristdemokraterna nu har ändrat sig, säger Ulrika Westerlund som är förbundsordförande i RFSL.

Varför tycker du att det är viktigt att lagen ändras?

– Det här är en principiellt viktig fråga. Vi har fortfarande en lag som säger att staten har rätt att ställa krav på individer att de ska genomgå kirurgiska ingrepp som de inte önskar i syfte att få en social rättighet, alltså att få sin könsidentitet juridiskt erkänd.

Mattias Dellert

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.