Putin lovar jättesatsning på militären

Över 2 000 nya stridsvagnar, 400 interkontinentala raketer och nära 100 militära rymdfarkoster. Det är en del av innehållet i den stora försvarssatsning som Rysslands premiärminister och presidentkandidat Vladimir Putin presenterar i dag, med två veckor kvar till det ryska presidentvalet.

Det handlar om ny teknik som: "ser längre, träffar säkrare och reagerar snabbare än liknande system hos varje annan motståndare", skriver Vladimir Putin i sin sjätte artikel på lika många veckor inför valet den 4 mars.

Bland annat kräver USA:s planer på ett robotförsvar i Europa ett förstärkt ryskt luft- och rymdförsvar, enligt artikeln.

Vladimir Putin skriver att Ryssland de kommande tio åren lägger 23 000 miljarder rubel på att utveckla armén och modernisera militärindustrin.

Som Sveriges Radio tidigare rapporterat utgör försvarsutgifterna en allt större del av den ryska budgeten de kommande åren, medan utgifterna för bland annat skola och vård minskar.

– Han gör bara saker för militärerna. Barnbidraget däremot på 250 rubel - det är ju rena skämtet, säger Marina från Sankt Petersburg.

Men Vladimir Putin skriver att det inte handlar om någon militarisering av budgeten. I stället, skriver han, betalar vi nu igen för de år då armén och flottan var kroniskt underfinansierade - och Putin minns tiden då officerare inte fick betalt på månader och det knappt fanns mat till soldaterna.

I satsningen på den ryska militären ingår också rejäla löneökningar och höjda pensioner. Målet är en yrkesarmé som det ska vara attraktivt att söka sig till.

Tidigare har Vladimir Putin bland annat skrivit om vikten av att modernisera den ryska ekonomin och att stärka demokratin. I förra veckan lovade han kraftiga löneökningar för bland annat lärare och läkare.

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista