Svensk ekonomi påverkas av USA

De svenska bolånen, börsen och jobben påverkas av USA. Numera är USA Sveriges viktigaste exportmarknad och betyder mycket för de svenska exportföretagen. (Ekonomiekot)

Cecilia Hermansson är prognoschef på Föreningssparbanken.

– Vi har haft en fantastisk export till USA av till exempel fordon. Den industrin påverkas väldigt gynnsamt av att den amerikanska ekonomin gått starkt och att de amerikanska hushållen har haft en stor konsumtionsvilja, säger hon.

Bra för börsen att valet är över
Jobben i exportindustrin är inte det enda exemplet på USA:s betydelse för den svenska ekonomin. De långa marknadsräntorna, som styr räntan på bundna bolån, påverkas i hög utsträckning av den amerikanska räntemarknaden.

Även den svenska börsen är beroende av den amerikanska, säger Cecilia Hermansson.

– Bara psykologin, hur marknaden känner sig, kan ha en betydelse av hur man ser på den amerikanska ekonomin.

Vad händer i USA nu?

– Det viktigaste med presidentvalet är det faktum att det kommer att vara över. Finansiella marknader tycker inte om osäkerhet och det har varit mycket osäkerhet nu kring vem som ska bli president. Att vi slipper det kommer göra att det blir bättre för börs, räntor och så vidare.

Oljepriset viktigare än valet

Men trots USA:s betydelse är det osäkert vilka effekter presidentvalet får för svenska hushåll, säger Gunilla Nyström, privatekonom på banken SEB.

– En stor fråga i USA är ju de stora budget- och bytesbalansunderskotten och båda kandidaterna säger att de vill komma till rätta med detta. Men vem som vinner presidentvalet får ganska lite effekt på de svenska hushållen. Hur oljepriset utvecklar sig de närmsta åren kommer att ha större betydelse.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista