Litauer häktad för psykologmordet

Stockholms tingsrätt häktade på onsdagen den 37-årige man från Litauen som misstänks för mordet på psykologen Helena Bering i Stockholm. Hans partner, en 20-årig kvinna, blev häktad som medhjälpare.

Vid häktningsförhandlingen gjorde mannen vissa medgivanden, men han nekade till att det skulle röra sig om mord.

Mannen var redan tidigare häktad i sitt hemland, men är nu överförd till Sverige och omhäktad här.

– Det förefaller vara ekonomiska motiv, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

Det har ju framstått som om det var helt slumpartat att det blev just den här personen som råkade illa ut. Vad säger du om det?

– Förmodligen är det så.

Vad kommer att hända nu?

– Nu kommer vi att hålla förhör med dessa två. Vi kommer att jämföra deras uppgifter med vad vi vet i övrigt. Vi kommer att genomföra viss teknisk undersökning och eventuellt en rekonstruktion.

Den 37-årige mannen nekar dock till mord och hävdar att det skulle handla om grov misshandel eller vållande till annans död, säger hans advokat Anders Björk.

– Den brottsmisstanke som åklagaren riktar mot honom bygger ju på att det är en mordmisstanke och det tillbakavisar han.

18-årig kvinna misstänks för medhjälp
37-åringen var i Sverige tillsammans med en 18-årig kvinna. Hon misstänks för medhjälp. Det blir häktningsförhandlingar mot henne senare.

Psykologen Helena Bering försvann från Östermalm i Stockholm den 18 augusti. Drygt en vecka senare hittades hon död i skogarna kring Bålsta nordväst om Stockholm.

Paret misstänks för att ha dödat henne, tagit hennes pengar, mobiltelefon och bil för att sedan resa hem med färja från Nynäshamn.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".