Metallfack: GM-ledningen är inkompetent

Metallfacken inom General Motors i Europa framför hård kritik mot företagsledningen i Detroit. Efter ett möte i Zürich ifrågasätter fackrepresentanterna ledningens kompetens.

Förhandlingarna i Trollhättan är färdiga sedan i söndags, men här i Tyskland pågår de fortfarande i Rüsselsheim. Där liksom vid Opelfabriken i Bochum är det ännu inte klart hur många tusen som kommer att få gå i GM:s besparingsprogram. Ledningen vill 10 000, facket stretar emot och kräver en lösning som garanterar fortsatt produktion på båda orterna.

Det är inte heller klart med ersättningsnivåer och arbetstider. Trots att GM:s Europaverksamhet gått med förlust de senaste fyra åren, är förståelsen för besparingarna låg.

Brist på kompetens
– GM i Europa har valt att förbättra sin konkurrenskraft de senaste 13 åren genom sparpaket istället för produktutveckling. Det är har inte lett till någon framgång, tvärtom. Det är ett tecken på Detroit-ledningens brist på kompetens, säger Klaus Frans, ordförande i det europeiska GM-facket.

Under onsdagen fortsätter förhandlingarna i Rüsselsheim och tanken var att de skulle vara slutförda i november. Nu sägs från företagsledningen att det kan dröja ytterligare en månad.

Besked till jul
Samtidigt skriver Frankfurter Allgemeine, att enligt en källa från GM:s Europakontor i Zürich, kan beskedet om vilken fabrik som får produktionen av nästa mellanklassbil, Trollhättan eller Rüsselsheim, komma redan i december innan de anställda går på julledighet.

Tidigare var det sagt första kvartalet nästa år.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".