Västjournalister uppges dödade i Syrien

Två utländska journalister har dödats och tre skadats i en granatattack mot den syriska staden Homs, säger aktivister, enligt TT.

Franska regeringen bekräftar att de som dödats är Colvin och Ochlik, rapporterar AFP.

En av de döda är den kända amerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin som arbetar för brittiska Sunday Times. Det andra dödsoffret är den franske fotografen Remi Ochlik.

De båda dödades när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i Baba Amr, en stadsdel som är ett fäste för oppositionen, sade aktivisten Omar Shaker till AFP. Samstämmiga uppgifter förmedlades av Reuters från Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.

Flera andra människor sades också ha dödats och skadats. Bland de skadade finns tre utländska journalister, säger Shaker till AFP.

Vittnen på plats i Homs uppger att en amerikansk journalist är svårt skadad och att hon behöver omedelbar hjälp - men att det är för närvarande är mycket svårt att ta sig till den raserade byggnaden.

– Ingen kan ta sig till byggnaden. Granatattackerna fortsätter, uppger ett vittne.

En av de tre som påstås ha skadats namngavs. Det ska röra sig om den brittiske fotografen Paul Conroy.

Byggnaden uppges ha träffats av minst tio granater uppger Reuters och citerar aktivister på plats.

Reportern Marie Catherine Colvin var född i USA, men har varit bosatt i London. Colvin har rapporterat från många krig och oroshärdar. Hon överlevde strider i Sri Lanka när hon följde inbördeskriget i landet - men förlorade ett öga vid angreppet som tros ha genomförs av regeringstrupper.

Colvin har även följt konflikten i Tjetjenien där hon rapporterade från rebellernas gömda läger.

Hon var också på plats på Balkan och följde morden på civilbefolkningen när prickskyttar spred skräck i Sarajevo.

Colvins senaste reportage publicerades i söndags i Sunday Times. "Vi lever i fruktan för en massaker", löd rubriken i artikeln om tillvaron i Baba Amr. Tidningen beskrev henne som den enda brittiska journalisten i den belägrade stadsdelen - typiskt för Colvin.

Vid granatattacken dödades även den franske fotografen Remi Ochlik, född 1983. Han har arbetat i Haiti, Kongo-Kinshasa och inte minst i Tunisien, Egypten och Libyen i samband med upproren där det senaste året. Hans bilder har bland annat publicerats i Le Mondes magasin, Time och The Wall Street Journal.

Det är inte klart vilka nationaliteter de skadade journalisterna har. UD:s presschef Anders Jörle säger dock att det såvitt känt inte finns några svenska journalister i Syrien just nu.

Flera journalister har dött i landet på senare tid. Den franske tv-reportern Gilles Jacquier dödades i Homs förra månaden när en granat landade bland en grupp journalister som bevakade protesterna i staden. Deras besök organiserades av syriska myndigheter.

I förra veckan dog The New York Times kände reporter Anthony Shadid av en astma attack när han försökte nå ett oppositionsfäste.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista