Prinsessans första barnbidrag 20 mars

2:58 min

Reaktionerna och gratulationerna har varit många sedan det blev känt att Sverige har fått en ny tronarvinge. Försäkringskassan meddelade under morgonen att man betalar ut det första barnbidraget den 20 mars.

Försäkringskassan passar på att gratulera kronprinsessan Victoria och prins Daniel och gör samtidigt reklam för jämställdhetsbonusen.

"Vi vill berätta att vi betalar ut det första barnbidraget till er den 20 mars. Från och med i år får alla föräldrar som delar jämställt på föräldradagarna också jämställdhetsbonusen utdelad automatiskt", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Flera svenska politiker har under morgonen gratulerat kronprinsessparet. Bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt som befinner sig i London.

– En glädjens dag. Kungadömet Sverige står inför en ny era av drottningar, säger statsminiser Fredrik Reinfeldt (M) till Ekots korrespondent Patrik Holmström.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, skriver i ett sms till TT:

"Jag gratulerar med värme Victoria och Daniel. Nu hoppas jag att de får en lugn tid med sin dotter och med varandra."

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), tidigare ordförande i Republikanska föreningen, skriver på Twitter:

"Victoria och Daniel har fått en dotter. Gratulerar föräldrarna, men bizarrrt att flickan nu ska "inspekteras" av statsminister o talman!"

"En liten prinsessa! Det är fantastiskt roligt för Sverige men framförallt för de nyblivna föräldrarna. (. . .) Jag vill skicka mina varmaste lyckönskningar till kronprinsessparet och hoppas de får tid att njuta av stunden!" skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på mikrobloggen Twitter.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skriver:

"Jag gratulerar konprinsessparet till det största. Önskar den nya lilla familjen all lycka och litet lugn och ro".

Även folkpartiledaren Jan Björklund gratulerar.

"Jag vill välkomna Sveriges nya prinsessa till världen och skicka mina varmaste gratulationer till kronprinsessparet. Att bli förälder är en livsomvälvande upplevelse och jag hoppas de nu får njuta av denna tid", skriver han.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande, skriver i ett sms till TT:

"Jag gratulerar Victoria och Daniel till deras barn. Det är alltid fantastiskt när ett nytt liv kan välkomnas till världen."

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, skriver på Twitter.

"Mina hjärtligaste gratulationer och varmaste lyckönskningar till Kronprinsessparet och (den nyfödda) prinsessan", skriver Åkesson.

Utrikesminister Carl Bildt deltar i dag samma toppmöte om Somalia som Fredrik Reinfeldt. För en dryg timme sedan twittrade han om den kungliga födelsen från mötet i London.

"Varmaste gratulationer till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till deras dotter", skriver Carl Bildt.

KD-ledaren Göran Hägglund hälsar via sin pressekreterare att han framför sina varmaste hälsningar till de nyblivna föräldrarna, och att han är glad för kronprinsessparets skull.

Per Westerberg är riksdagens talman sedan 2006 och ett av vittnena som kommer att delta under den traditionella vittnesbekräftelsen i morgon.

"Det är med stor glädje jag har tagit del av nyheten att Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har fått ett barn och Sverige som nation en tronarvinge", skriver talmannen i ett mejl till TT.

Under dagen var hovets tidigare presschef Elisabeth Tarras Wahlberg, som arbetade då kronprinsessan Victoria föddes med SR:s Alltid Nyheter.

– Jag är glad, men trött, sa hon och berättade att en journalist hade ringt och väckt henne vid tretiden i morse efter att hovets informationschef hade bekräftat att kronprisessan och prins Daniel var på Karolinska sjukhuset. Om prins Daniels presskonferens sa hon:

– Jag tyckte om hans vädjan om att ska bli lämnade i fred en tid framöver, det var meningen att den skulle gå rakt in i hjärtat på folk och journalister, sa hon till Alltid Nyheter.

Även republikanska föreningen gratulerade kronprinsessparet.

– Vi gläds med föräldrarna och med alla andra föräldrar som i dag har fött ett barn, säger republikanska föreningens ordförande Peter Althin.

– Vi skickar med en önskan till den här flickan, samtidigt som vi välkomnar henne till världen, att hon får styra sitt liv på det sätt som hon vill. Med utgångspunkt från hennes kvaliteter och önskemål. Det önskar jag alla barn som föds i dag, säger Althin.

Men under förmiddagan skickade republikanska föreningen ut ett pressmeddelande där man uppmanade till monarkins avskaffande.

– Om stödet för monarkin minskar i samma takt som de senaste tio åren kommer en majoritet att vilja avskaffa den 2024, då barnet är i tonåren. Att inte inom kort påbörja ett avvecklande är att göra både barnet och demokratin en otjänst, meddelar föreningens ordförande Peter Althin i ett pressmeddelande.

TT: Hur ser du på att den nyfödda prinsessan blir den blivande regenten?

– När glädjeyran har lagt sig så utgår jag från att medborgaren ska fundera på om det är så här vi ska utse statschefer eller om vi ska göra det på ett mera modernt sätt. Diskussionen kommer säkert, men vi kan gott vänta i några dagar, säger Althin.

Rojalistiska föreningen skickade under morgonen lyckönskningstelegram till kronprinsessparet, kungaparet och prins Daniels föräldrar.

– Vi kommer naturligtvis vid lämpligt tillfälle att fira detta. Men det finns ingen särskild fest inplanerad, berättar föreningens ordförande Patrik Åkesson.

Han säger att det känns "fantastiskt bra att Sverige har begåvats med ytterligare en tronarvinge".

– Det kommer givetvis att öka kungafamiljens popularitet.

Kronprinsessparet, som redan är enormt populärt, kommer givetvis att gynnas ytterligare av detta, säger han.

Åkesson tror att prinsessan kommer att få ett par traditionella namn. Han gissar även på något överraskande inslag av något "udda", kanske ett fornnordiskt namn för att knyta an till Sverige är en tusenårig monarki.

– Hildur, kanske? Estrid eller någonting sådant gammalt, gissar Åkesson. Han tror däremot inte att kronprinsessparet väljer något modernt namn som "vart och varannat barn bär".

Ärkebiskop Anders Wejryd som var officiant vid bröllopet mellan Victoria och Daniel hörde nyheten om den nyfödda prinsessan klockan sju i morse.

– Det är roligt varje gång ett barn föds, säger Anders Wejryd.

TT: Vad betyder det här barnet för Sverige?

– Sverige är ett litet land och det här innebär en glädje som alltid infinner sig när ett barn som man har en anknytning till föds.

Wejryd träffade de nyblivna föräldrarna i samband med deras vigsel 2010 och de har möts i flera officiella sammanhang.

Prinsessfödseln gav enormt eko i nordiska medier, särskilt i Norge.

Bilder på prins Daniel som måttar dotterns längd med händerna toppade många nyhetssajter.

VG Nett — Nordens största nyhetssajt — hade flera texter högst upp. "Send din gratulasjon til kronprinsparet", "Victoria og Daniel har valgt navn til babyen", löd två rubriker. "Sverige har fått ei lita prinsesse", basunerade konkurrenten Dagbladet ut.

Även i Finland var nyheten stor, särskilt på den största svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladets sajt: "Svenska ambassaden tar emot prinsesshälsningar", fick läsarna veta. "Ruotsi sai uuden prinsessan", löd toppnyheten på Nordens största morgontidning Helsingin Sanomats sajt.

Nyheten var också stor i Danmark, även om morgontidningarnas sajter där hade den på undanskymd plats. Kvällstidningsaktiga Ekstrabladet skrev när Victorias graviditet blev känd att "Stripperkongen skal være morfar". På torsdagen var tidningen och konkurrenten B.T. mera hovsamma och hade närmast identiska rubriker. "Den stolte far: -Det er en lille sød prinsesse", skrev Ekstrabladet.

Den nya tronarvingens födelse innebär att vi får två nya flaggdagar i Sverige, en på flickans födelsedag och en på hennes namnsdag, precis som vid kungens, drottningens och Victorias bemärkelsedagar.

Men det är osäkert om de införs redan nu. Det nya barnet är visserligen tronarvinge, men hon är ännu inte kronprinsessa. Det blir hon när hennes mor blir drottning. Eventuellt blir flaggdagarna officiella först då.

Fast detta är de rent juridiska aspekterna. Regeringen bestämmer själv om flaggdagar och kan besluta att de ska införas direkt.

– Ytterst är det hela en politisk fråga. Nu blir det en diskussion inom regeringen hur man ska göra. Det tar en månad att bereda. Sedan fattar man beslut, säger Anna Erhardt, pressekreterare på justitiedepartementet.

Ekot/TT