Löfvens lag uttaget – tänkarna tillbaka i S-toppen

De ekonomiska och politiska tänkarna under Göran Persson och Mona Sahlin kommer nu tillbaka till viktiga positioner under Stefan Löfven, när Magdalena Andersson och Emma Lennartsson får tunga uppdrag.

Partiets verkställande utskott, partistyrelse och riksdagsgrupp förväntas under förmiddagen och lunchen godkänna Löfvens förslag till nya personer på de ledande posten, även om det inte går att utesluta någon förändring.

Under Håkan Juholts ledning gick många rykten om att han försökte skaffa mer kompetenta medarbetare och tänkare, men att möjliga kandidater tackade nej.

Med Magdalena Andersson som förväntas bli ny ekonomisk talesperson kommer en av tänkarna återvända. Som planeringschef hos Göran Persson på statsrådsberedningen, som statssekreterare på finansdepartementet och nära rådgivare till Mona Sahlin på partiets riksdagskansli, har hon lång erfarenhet av att arbeta nära partiets absoluta ledning och hon betraktas som en mycket kompetent ekonom.

Men hon har aldrig prövats i den öppna politiska debatten, så hur hon kommer klara sig i diskussioner med exempelvis finansminister Anders Borg är oklart. Men hon har exempelvis suttit i partiets valledning som planerade upplägget inför EU-parlamentsvalet 2009.

Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson, tidigare planeringschef på finansdepartementet, får som chef för Stefan Löfvens medarbetare, samt en ledande roll i riksdagsgruppen, en mycket viktig intern uppgift.

Hon har också varit med i formandet av partiets ekonomiska politik tidigare och betraktas också som mycket kunnig – en person som också kan förslagen och har kontroll på siffrorna.

Det blir också en lång rad förändringar bland socialdemokraternas ledande företrädare i riksdagen. Den utanför partiet relativt okända sörmlänningen Fredrik Olovsson får leda partiet i finansutskottet, även om han lär hamna i skuggan av Magdalena Andersson.

Ett bakslag för Stefan Löfven är att han skulle ha velat ha Sven-Erik Österberg som partiets talesperson inom näringspolitiken, som är viktig för Löfven. Men på onsdagskvällen sa riksdagsgruppens valberedning nej. I stället får skatteutskottets Jennie Nilsson ta frågan.

Ny gruppledare blir den skolpolitiska talespersonen Mikael Damberg. Han har tidigare varit kandidat till partiledarposten men får nu som partiets främsta företrädare i riksdagen en mycket framskjuten roll då varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson kan ta debatterna i riksdagen.

Damberg kommer alltså synas mer än en vanlig gruppledare och får alltså chansen att visa framfötterna inför eventuella framtida uppdrag.

Damberg har tidigare kritiserats inte minst från vänsterhåll inom partiet eftersom han inte lyckades hålla ihop SSU när han var ordförande där för drygt tio år sedan. Men hans ställning har stärkts eftersom han inte utåt deltog i kritiken mot Håkan Juholt.

Som utbildningspolitisk talesperson i stället för Damberg föreslås tidigare skolministern Ibrahim Baylan. Han är dock delvis omstridd eftersom han var partisekreterare under partiets misslyckade valrörelse 2010 och kan ifrågasättas.

Flera andra personer får också nya uppdrag. Efter Jennie Nilsson tar Leif Jakobsson över i skatteutskottet. Han är i dag vice gruppledare för riksdagsgruppen. Det uppdraget får i sin tur Berit Högman som är kulturpolitisk talesperson och hon i sin tur ersätts av Gunilla Carlsson från Göteborg.

"En satsning på stabilitet"

#text=4981495#Ekots inrikespolitiske kommentator Inger Arenander om Socialdemokraternas nya ledning.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.