Möttes av protester i Östersund.

Leni Björklund utbuad i Östersund

Försvarsminister Leni Björklund blev på onsdagen utbuad när hon kom till Östersund för att försvara regeringens försvarsproposition som innebär att Östersund är ett av de ställen där all försvarsverksamhet ska läggas ner.

– Jag hoppas naturligtvis att riksdagen ska bifalla det förslag jag har lagt. Där har vi olika uppfattningar, sa försvarsministern och möttes av en storm av burop.

Försvarsministern var inte populär i Östersund på onsdagen och tusentals Östersundsbor var ute för att visa sitt missnöje, och hennes förklaringar gillade de inte heller.

”Utredningen är inte rätt gjord”
– Jag tycker inte att det är ett bra tal. Just det här man pekar på att utredningen är gjord på fel sätt, att man inte har gjort den på ett riktigt sätt det tycker jag är skit, säger en man.

Ända sedan det har blivit känt på vilka orter regeringen vill lägga ner har lokala intressen kommit med alternativa beräkningar och påstått att det är felaktiga siffror som ligger bakom nedläggningsbesluten

De menar att de kan visa att samhällsnyttan vore större om just deras regemente bevarades.

Löfte om korrekta siffror
De siffror som har använts i beslutsunderlaget kommer från försvaret och ÖB Håkan Syrén har sagt att han har tagit regementscheferna i hand och att de har lovat honom att de har lämnat helt korrekta siffror till regeringen.

Försvarsminister Leni Björklund fick på onsdagen än en gång förklara att regeringen inte vill lägga ner de utpekade regementena för att de är dåliga eller för att det skulle vara något fel på Östersund eller någon av de andra nedläggningsorterna.

– Ni ska veta att frågan om organisationen är noga beredd, men basen är ju att vi har ett annat säkerhetsläge och vi behöver föra över resurser för att möta de nya hoten av kriminalitet, brottslighet och terrorism. Det är det vi behöver säkra framöver och då måste vi betala det med neddragningar i försvaret, säger Leni Björklund.

Stefan Winiger, i samarbete med SR Jämtland
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista