Bryssel får vänta på ny EU-kommission

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso väntas presentera sitt förslag till ny kommission för EU:s regeringschefer på torsdag. Italien och Lettland har redan utsett en ny kommissionskandidat, efter att ha fått bakläxa av EU-parlamentet. Barroso kan också komma att föreslå en annan post för Ungerns kandidat.

Bryssel får fortsätta vänta på en ny EU-kommission och frågan här är hur stor ommöbleringen kommer att bli. Att portföljen för mänskliga rättigheter, flyktingar och rättsliga frågor inte går till Rocco Buttiglione är ju numera klart. Som hans efterträdare pekar allt fler källor ut Italiens nuvarande utrikesminister Franco Frattini. Uppgifter som Frattini själv inte bekräftat påstår att Frattini sagt att det är han som ska efterträda Buttiglione. Gissningarna går också ut på att det blir Frattini.

Tre nya kommissionärer
På tisdagen blev det också klart att lettiskan Ingrida Udre inte blir kommissionär för skatter och tullar. Till hennes efterträdare har redan den lettiske diplomaten Andris Piebalgs utsett. Piebalgs har dessutom antytt att han är mycket intresserad av att bli kommissionär för energifrågor. Den posten var tänkt för ungraren Lazlo Kovacs. Kovacs gjorde dock fiasko i Europaparlamentets utfrågning och därför kan lösningen bli att Kovacs istället får ta över området för skatter och tullar.

Blir det så här innebär förändringen av kommissionen att det blir tre nya kommissionärer och därmed tre nya utfrågningar som ska göras av parlamentet.

Ett frågetecken är fortfarande om Europaparlamentet kommer att godkänna holländskan Nellie Kroes som är tänkt att
ansvara för konkurrensfrågor.

”Holland stöder sin kandidat”
Hennes bindningar till en rad företag har gjort att många parlamentariker anser att hon är omöjlig på posten som kommissionär för konkurrensfrågor. Hollands regering har dock inte en tanke på att ändra sig.

– Holland stöder sin kandidat. Hon kommer att bli godkänd, sa Hollands utrikesminister Bernard Bot på tisdagskvällen.

Hur starkt stödet är för Kroes och andra kan bli klart på torsdag kväll. Då har EU:s regeringschefer sin arbetsmiddag i samband med EU-toppmötet som avslutas på fredag. Barroso väntas nämligen att under middagen presentera sitt förslag till ny EU-kommission.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".