Kadetter drabbas hårt av besparingar

På torsdagen fortsätter förhandlingarna mellan försvaret och yrkesofficerarnas fackliga organisation om hur det ska gå till när försvaret måste minska antalet anställda. Officerare under utbildning, kadetterna riskeras att drabbas hårt.

ÖB, Håkan Syrén funderar på om han måste förklara arbetsbrist och säga upp mellan 1 000 och 1 700 officerare.

Uppsägningar bland de anställda officerarna innebär att det blir stopp för nyanställningar, vilket bekymrar Henrik Mandéus som går andra året på militärhögskolan i Karlskrona.

– Vi har ju egentligen bara en arbetsgivare för den här utbildningen och det är försvarsmakten. Visserligen kan man prata om att den här utbildningen idag kan anses som meriterande men det är ju en tuff arbetsmarknad ändå för unga människor, säger Henrik Mandéus.

Hur diskuterar du och dina kamrater er emellan?

– Det svåra för oss nu är hur snabbt vi kommer att få sluta, om vi nu får sluta. Vi hoppas ju självklart på att få jobba kvar i försvarsmakten och det är ju vårt mål. Men alla signaler som sänds nu via media och det vi kan lyssna av via fack och eventuellt arbetsgivaren är att vi åtminstone, kanske, ska få ta examen men inte bli anställd, säger han.

Henrik Mandéus och hans kurskamrater är klara med officersutbildningen till sommaren. Om det blir så att ÖB väljer att förklara arbetsbrist och säga upp officerare nästa år då kan han inte samtidigt anställa nyutbildade officerare. Det tillåter inte arbetsmarknadslagarna. I sådana fall skulle han få återanställa de gamla.

Väntan på ÖB:s beslut är förstås plågsam i sig och ovissheten inför framtiden är stor.

– Man börjar ju titta på arbetsförmedlingen och undersöker sina gamla kontakter. Vi har ju olika bakgrund. En del har jobbat förut och en del har i viss mån högskoleutbildning, en del kan kanske gå vidare till högskoleutbildningen. Där är det stora problemet att sistadatumet för ansökningar till vårterminen har gått ut för länge sedan. Hade de som nu vill säga upp oss gjort det lite tidigare så hade vi kanske hunnit söka till högskolan. Det hade varit en fördel för många, säger Henrik Mandéus, kadett vid militärhögskolan i Karlskrona.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista