Kommunala bolag är en konkurrent till kabel-tv-bolagen.

Kommunala bolag satsar på digital tv

De kommunala bolag som nu bygger bredbandsnät runt om i landet satsar också på digital tv i näten. De tänker låta konsumenterna bestämma vilka tv-kanaler de själva vill ha i motsats till hur kabel-tv fungerar i dag med färdiga kanalpaket.

De kommunala bolagen som satsar på det här är organiserade i Svenska stadsnätsföreningen där Erik Dahlström är projektledare. Han ser bara fördelar med att konsumenterna ska få välja tv-kanaler själva.

– Man kan ha kanaler bara från ett visst land eller kanaler med bara fiskeprogram. Man kan sy ihop sitt eget tv-paket där man kanske har fyra fiskekanaler från helt olika delar av världen, säger han.

Större valmöjligheter
Snart kan tv-konsumenterna plocka russinen ur kakan. Det blir helt nya valmöjligheter med digital-tv via bredband. Man ska kunna plocka ihop vilka favoritkanaler man vill, även om de ligger hos olika operatörer. Det ska bli slut på tvånget att handla tv-kanaler paketvis.

200 svenska bredbandsbolag, många knutna till kommunala energiverk, planerar nu att sända digital-tv i sina nät. Detta blir ännu ett sätt att få hem digital-tv inför avvecklingen av de analoga sändarna 2008. Svenska stadsnätsföreningen har bestämt att det här ska bli en digital-tv med nya valmöjligheter.

Organisationer går samman
Den avgörande skillnaden mellan tv via bredband och tv via mark, satellit eller kabel är den öppenhet som bredband kan erbjuda. Nyligen bildades en mäktig påtryckargrupp med Svenska stadsnätsföreningen, allmännyttans Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Deras motto är just valfrihet och mångfald.

Det blir inte som i dagens kabel-tv-nät, enligt Erik Dahlström.

– Tv-operatörerna är ju kända för att ha sina slutna nät och låsa in kunderna i fastställda knalpaketunder långa perioder, säger han.

Tvingas till konkurrens
Bland annat Hyresgästföreningen har slagits mot kabelbolagens monopol i åratal utan framgång. Med bredbands-tv kan det bli konkurrens. Tv-operatörerna som erbjuder paket med kanaler i dag ska tvingas konkurrera med andra operatörer.

Detta blir möjligt eftersom det inte är tv-operatören som äger nätet, som det ofta är med kabel-tv.

– Stadsnäten och Sveriges fastighetsägare vill nu något annorlunda och man är tvungen att mer eller mindre utnyttja våra nät för att kunna leverera bredbands-tv. Då har vi möjlighet att ändra på det här och skapa en sund konkurrens och en bra marknad för Sveriges konsumenter, säger Erik Dahlström, projektledare vid Svenska stadsnätsföreningen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".