1 av 2
Vid klockan tolv blir det salut igen som först skjuts från Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Ikon Video Prins Daniel berättar om prinsessans födelse

Ceremonierna avlöser varandra för att fira födseln

3:09 min

I dag kommer ceremonierna att avlösa varandra med anledning av att kronprinsessan Victoria födde en tronarvinge igår morse. Och störst förväntningar är det sannolikt på konseljen på slottet då kungen bland annat ska berätta vad den lilla flickan ska heta.

Valet av namn på en kunglighet har alltid gjorts med omsorg,  berättar Lena Rangström som är förste intendent vid Livrustkammaren och precis har skrivit en bok om kungliga födslar och dop.

– Genom namnet blev barnet en del av familjen och ätten och inom kungahuset har man för det mesta  namngivit barnet efter några tidigare generationer, båden inom den egna dynastin och tidigare.

Inget tyder på annat än att den nyfödda prinsessan också som tilltalsnamn i alla fall kommer att få heta samma sak som någon av hennes föregångare - en som hade egenskaper som man hoppas att den nyfödda också ska få, ett namn som ska ge henne lycka. Men sedan 1800-talet har kungligheterna oftast tre eller fyra namn så sannolikt blir något av prinsessans övriga namn från prins Daniels familj, tror Lena Rangström.

– Ja det kan man absolut tillgodose genom att det finns fler namn att välja på. Det skulle jag tro att man gör också.

Men före konseljen som sker på slottet vid klockan kvart över 11 och där kungen också ska berätta vilket landskap prinsessan blir hertiginna över, så blir det vittnesbekräftelse på Haga slott klockan 10 med talmannen, statsministern, riksmarskalken och hovmästarinnan. Vittnena behöver ju ett sigill att underteckna med och statsministerns sigill ska enligt uppgift ha varit svår att hitta, men nu är den på plats. 

– Det här med att man bevittnar födseln har ju en lång tradition bakåt och det är faktiskt unikt kvarlevande i Sverige. Barnet visas upp i en fin brodyrklänning och så signerar de med sina lacksigill, säger Lena Rangström.

Förr fick vittnena inte bara närvara vid förlossningen utan också läsa en utförlig beskrivning av hur den hade gått till.

– Till exempel då Sofia Magdalena födde Gustav IV Adolf 1778 så kan man läsa om hur man först gjode en åderlåtning på henne när värkarna hade börjat sätta in och sedan fick hon ta ett bad och sedan flyttade man över henne till en särskild förlossningsstol. Allting sådant står att läsa och sedan är det undertecknat av tio vittnen, vardera med sina lacksigill.

Vid klockan tolv blir det salut som först skjuts från Skeppsholmen i Stockholm, direkt efter från Boden, Härnösand, Göteborg och Karlskrona- och en kvart senare börjar tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan med kungafamiljen och särskilt inbjudna gäster. Kronprinsessan och den nyfödda kommer inte att vara där. Och precis som de övriga programpunkterna har den här kyrkliga ceremonin månghundraåriga anor.

– Ja, jag har ju hittat program från 1600-och 1500-talet och själva Te Deum-texten är ju tillbaks från 400-talet, säger hovorganisten Mary Ljungkvist Hen.

Det blir musiken som ska dominera och kronprinsessparet har aktivt deltagit i utformningen och bland annat valt psalmen - Tryggare kan ingen vara. Det som omgärdar hela tacksägelsegudstjänsten blir Johan Helmichs Romans Te Deum framförd av delar av Drottningholms barockensemble.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista