Tre stridsvagnar åker på en öde gata i Homs och tre döda människor ligger insvepta i vita lakan. Foto: Privat

Flera länder väntas kräva vapenvila i Syrien

1:59 min

Ett stort internationellt möte om Syrien väntas kräva att den syriska regimen utlyser omedelbar vapenvila och ger FN tillträde för att hjälpa civila i framför allt staden Homs, där situationen blir alltmer förtvivlad.

Dagens möte, som hålls i Tunisien, samlar utrikesministrar från ett sjuttiotal länder med USA, EU, Turkiet och Arabförbundet.

Med FN:s säkerhetsråd blockerat av Rysslands och Kinas motstånd mot verklig press på den syriska regimen bildar stora delar av en förfärad omvärld i dag istället en grupp som kallas Syriens vänner för att försöka öka trycket på regimen och få fram hjälp till mänskor som desperat behöver det - framför allt i de belägrade stadsdelarna i Syriens tredje största stad Homs.

I tre veckor har regimens styrkor utsatt dem för urskiljningslös artilleribeskjutning och behovet av hjälp till skadade och sjuka, av mat och mediciner är enormt och akut.

Enligt EU:s mänskorättskommissionär har Syrien gått från att vara en mänskorättskris till att vara en humanitär kris. Enligt EU:s uppgifter finns det nu 100 000 internflyktingar i landet.

Mötet i dag väntas utfärda ett ultimatum till den syriska regimen: vapenvila inom 72 timmar och fritt tillträde för humanitärt bistånd.

Men om  Syriens vänner, med USA, EU, Arabförbundet och Turkiet i spetsen, kan och vill sätta sån kraft bakom ett ultimatum att president Bashar al Asad känner sig tvungen att gå med på det är en annan fråga.

Militär intervention är inte på tal. Däremot ökat diplomatiskt tryck, hårdare sanktioner och påtryckningar för att få den splittrade syriska oppositionen att enas.

Lagom till Tunismötet i dag har både regimen och den väpnade oppositionen anklagats för övergrepp och människorättsbrott. Enligt en rapport till FN:s mänskorättskommission finns belägg för att det är på direkt order från högsta ort i militären och regeringen som syriska regimstyrkor skjuter och dödar obeväpnade civila, torterar fångar och skadade demonstranter och bombarderar bostadsområden . Väpnade rebeller begår också övergrepp säger rapporten - både tortyr och mord - men inte på långa vägar i samma omfattning som regimen.

Agneta Ramberg, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista