Kapitalet flyr Kina

Kina lider i dag av en stor illegal kapitalflykt. Trots att Kina lockar till sig hela världens företag med sin starka tillväxt, så är den illegala flykten större än de direkta investeringarna.

Ungefär 550 miljarder dollar eller 4 000 miljarder kronor har försvunnit ur landet sedan 1989 med en kraftig ökning de senaste åren, säger Christer Ljungwall, som forskar på Kinas Center för Ekonomisk forskning vid Pekings Universitet.

För varje miljon som kommer in flyter det ut lika mycket plus två hundra femtio tusen till. Och det finns en direkt koppling mellan in och utflödena, misstänker forskarna.

Ledarna i provinserna och de statliga företagen smusslar ut pengar, när de ingår samarbeten med utländska företag. Med underskott i de egna affärerna tillåts de att låna upp pengar utomlands för att köpa insatsdelar eller annat, som behövs i samarbetet. Men lånen är större än vad de handlar för och mellanskillnaden försvinner ut.

Konsekvensen är minskade skatteintäkter. Dels får Kina en allt större utlandsskuld, som någon gång ska betalas med skattepengar. Lånen är alltid statligt garanterade och står alltså alla kineser dyrt. Dessutom blir underlaget att ta ut skatt på lägre.

Det går inte att jämföra med den illegala pengaflykten från Latin Amerika på 80-talet som berodde på politisk oro och att pengarna höll på att bli värdelösa, säger Christer Ljungwall, men den extremt starka ekonomiska tillväxten har också kostnader på olika sätt.

Sociala spänningar, miljöeffekter och nya typer av hälsoproblem är kostnader för tillväxten, men Kina är i dag betydligt mer öppet att diskutera svårigheterna.

Alice Petrén i Peking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".