Platt tv kan få problem med nytt system

Det nya TV-systemet för skarpare bilder, HDTV, kommer att börja sändas av fler och fler TV-kanaler de närmaste åren. Många bildskärmar håller dock inte måttet.

Det som i första hand driver utvecklingen är de platta digitala tv-apparaterna, men bara för att man köper en lcd- eller plasma-tv så betyder inte det att den klarar HDTV. Många av dagens platta tv-apparater har helt enkelt för dålig upplösning, säger Benny Norling på satellitbolaget NSAB-SIRIUS.

– Jag tror inte att radiofackhandeln upplyser så väldigt bra om detta. Man bör ungefär som när man köper vanliga digitala kameror fråga vad de har för upplösning.

Stor investering
Det kommer att var tv-skärmen som är den stora investeringen för den som vill titta på HDTV, men Anders Appelqvist som är vd för konsumentelektronikbranschen, tv-handlarnas egen organisation, tycker att det snarare är konsumenterna som har lite för bråttom.

– De har ingen aning eftersom de har sånt sug efter att hitta den platta teven så att de glömmer att titta efter kvaliteten.

Det har talats om en märkning här, HD-ready, när tror du den kommer att finnas på apparaterna?

– Jag tror personligen att den kommer att komma under våren nästa år.

Johan Torstensson, P1 Vetenskapsradion
johan.torstensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".