Sen årsredovisning kan vara brottsligt

Det blir hårdare tag mot landets företagare. En dom i Högsta domstolen slår nu fast att bolagens ledningar, som lämnar in årsredovisningen för sent, gör sig skyldiga till bokföringsbrott.

Dan Brännström är generalsekreterare i FAR, föreningen för revisionsbyråbranschen.

– Jag tror att alla kommer att vara angelägna om att hålla tidsgränsen nu. Det kommer också att leda till att omgivningen runt ett företag: banker, kunder, leverantörer och andra intressenter, kan få förutsättningar att få information i tid om ett företag, genom årsredovisningen, säger han.

Bokföringsbrott
En dom i Högsta domstolen slår nu fast att den som upprättar årsredovisningen för sent gör sig skyldig till bokföringsbrott.

Det är en 38-årig företagare från Danderyd som fungerat som pilotfall. Efter att hans nystartade företag var tre månader sent ena året och fyra månader för sent andra året, fälldes företagaren av Högsta domstolen för bokföringsbrott.

Det blev en villkorig dom och 40 dagsböter à 85 kronor.

Kan slå hårt
Både företrädare för revisionsbranschen och Ekobrottsmyndigheten ser alltså positivt på domen.

Men Dan Brännström varnar ändå för att domen kan slå hårt mot företagarna, om den tolkas allt för restriktivt.

– Det kan drabba företag som av olika skäl kan vara försenade med att bokslutsarbete och framtagande av årsredovisning. Det kan ju uppstå omständigheter i ett företag som gör att man faktiskt inte hinner få fram en årsredovisning i tid och då kan den här domen drabba ganska hårt.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".