Nötkreatur kan ha smittan.

Fyra personer smittade av ehec

Tre barn och en vuxen smittades av ehec-bakterien sedan de druckit opastöriserad mjölk från en bondgård i Sjöbo i Skåne. Samtliga fick svåra magsmärtor och en flicka fick njurskador men har nu tillfrisknat.

10 procent av de gårdar som har nötkreatur i Sverige är drabbade av ehec-smitta. Men ehec-smittade gårdar behandlas inte lika hårt som salmonelladrabbade gårdar, säger folkhälsoveterinär Sofia Boqvist på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Då skall man komma ihåg att vi har bekämpat salmonella sedan början av 1960-talet och det ligger ett väldigt gediget arbete bakom det. Ehec-smittan är betydligt nyare. Vi diagnostiserade det första fallet i slutet av 1990-talet så vi har inte lika mycket grundskunskap om det.

– När det gäller salmonella har vi dessutom mer kunskap om hur vi ska agera för att bli av med salmonellabakterien på gården, men när det gäller ehec har man inte lika stor kunskap, säger hon.

Flera sjukdomsfall per år
Det är framför allt i Skåne och Halland som problemen med ehec-bakterien är störst och antalet sjukdomsfall varierar år från år.

I fjol insjuknade 50 personer i Sverige och det kan jämföras med de omkring 800 som smittas av salmonella och de 2 500 som får campylobacter varje år.

När salmonella upptäcks på en gård, isoleras gården och desinficeras. Noggrann provtagning görs på djuren.

Ingen totalinsats
Vid ehec-smitta är det inte fråga om den totalinsats som görs vid salmonellasmitta.

– Nej, det finns inte den lagliga grunden för att göra det. Sedan har man inte ansett att det är praktiskt möjligt heller för man vet inte alltid vad man ska göra. När det gäller ehec så självrenas djuren också i större omfattning än när det gäller salmonella, säger Sofia Boqvist.

Ehec kallas utomlands för hamburgerbakterien, men i Sverige är ehec-smitta från kött mycket ovanligt. Vanligast är kontakt med djur och då smittan kommer från livsmedel handlar det om just opastöriserad mjölk.

Enkla råd för att undvika smitta
Och råden för hur man skall undvika ehec-smitta är enkla.

– Man ska dricka pastöriserad mjölk. Pastörisering dödar eventuella bakterier i mjölken. Dessutom har gårdar som tar emot många barn på besök oftast hygienrekommendationer och besöksrutiner, säger folkhälsoveterinär Sofia Boqvist.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".