Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt kritiseras för svagt Bushstöd

Vice ordföranden i Muf, Johan Forsell, tycker att Reinfeldt var för svag i sitt stöd för USA:s nyvalde president, George Bush.

– I valet mellan Bush och Kerry borde varje frihetsvän ta ställning för Bush, säger Johan Forsell, vice ordföranden i Muf.

På onsdagen sa Fredrik Reinfeldt i Ekot att det inte var självklart positivt att Bush vunnit USA-valet. Reinfeldt oroades över frågan om dödsstraff och kvinnors rättigheter till abort.

– Det är klart att det väcker en hel del frågor om vad det förstärkta republikanska partiet ska göra med sin majoritet. Jag är oroad över att man kommer driva fram nya domar i Högsta domstolen för att förstärka den profil som redan finns av att agera mot aborter. Dessutom är det ju ett parti som starkt förespråkar dödsstraff.

”Mycket bra i Bushs politik”
Muf:s Johan Forsell håller med Reinfeldt om kritiken mot denna del av republikanernas politik, men tycker att moderatledaren borde lyfta fram andra delar av Bushs politik också.

– Det här är en fråga att ta ställning i, med tanke på hur det ser ut här hemma i Sverige. Man får väl vara lite försiktig, men jag önskar att han hade tagit tydligare ställning för att berätta om de positiva delarna i Bushs politik. Det finns många bra saker som vi kunde importera hit.

Vad tänker du på då?

– Till exempel hans inställning i ekonomiska frågor med stora skattesänkningar, frihandel med hela värken och en utrikespolitik som strävar efter att bringa demokrati istället för att sträva efter att nå konsensus med diktaturer i FN, säger Johan Forsell.

Reinfeldt för medhåll
Den förre moderatledaren Carl Bildt skriver i en artikel i Expressen att Kerry inte skulle ändrat utrikespolitik nämnvärt, men att Bush varit mer frihandelsvänlig och bättre för världen bland annat därför.

Den moderate riksdagsmannen Lennart Hedqvist förstår Fredrik Reinfeldts mer resonerande syn på Bush, med tanke på republikanernas syn på vissa moralfrågor.

– I många avseenden står vi moderater närmare Bush, om vi ser på det budskap han har i skattepolitik och inriktning på att välfärden i ökad utsträckning bör kunna ske i privat regi. Men samtidigt finns det inslag i Bushs retorik som är väldigt främmande för oss i svensk politisk debatt. Jag tänker på en del moralfrågor och hans väldigt starka aversion mot stamcellsforskning, säger Lennart Hedqvist.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".