Kritik mot Västmanlands skyddsjakt på varg

1:48 min

I vinter sker ingen licensjakt på varg sedan regeringen ändrade reglerna efter kritik EU-kommissionen. I stället kan det bli fråga om skyddsjakt på vargar som vållat skada.

I Västmanland pågår skyddsjakt på ett vargpar, men jakttiden löper ut i veckan och det är tveksamt om jakten ska förlängas.

– 29 februari går jakttiden ut. Då får vi bestämma oss för om vi ska förlänga jakttiden och ta någon månad till för att göra ett tilläggsbeslut, eller om vi ska avbryta, säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland.

Regeringen beslutade att slopa licensjakten på varg den här vintern efter kritiken från EU:s miljökommissionär om att vargjakten i Sverige kan bryta mot EU:s regler om skydd för hotade arter.

I stället infördes möjligheter till skyddsjakt på vargar som vållat skada, om inga andra åtgärder hjälper.

Länsstyrelserna har fått överta beslutsrätten om skyddsjakt. Som mest kan 32 vargar skyddsjagas.

Strax efter att staten ändrade reglerna, beslöt länsstyrelsen i Västmanlands län om skyddsjakt på ett vargpar. De hade rivit hundar och angripit får vid flera tillfällen.

Beslut har fått kritik från rovdjursvänner, som menar att ett helt vargrevir är hotat. Vargparets fjolårsvalpar skulle ha svårt att klara sig på egen hand. Hittills har dock vargarna undkommit jägarna.

– Ja, det har gått lite trögt, får jag säga. Vi har legat steget efter nästintill hela tiden så det har varit svårt?

Vad beror det på?

– Det beror faktiskt på att vi har lite snö och det är det absolut största bekymret. Det är svårt att spåra och nu har det blivit värre med töväder, säger Pierre Ahlgren.

Hur skyddsjakten går följs noga av EU, som vill veta att den inte bryter mot artskyddsreglerna. Frågan är vad som händer när jakttiden går ut på onsdag. För vargarnas parningstid närmar sig och det gör jakt olämpligt.

– De löper ju nu och går mycket mer tillsammans. Parningen börjar i mitten av mars någon gång, säger Ahlgren.

Spelar det någon roll i sammanhanget?

– Ja, det är klart att det gör. Sen är det valpdags inne i maj. Det blir svårare att jaga. Moraliskt och etiskt är det nästintill omöjligt att jaga då. Så det fungerar inte.

#text=4985637#| Lena Ek, centerpartistisk miljöminister, frågas ut om regeringens vargpolitik.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista