Carl Persson och Olof Frånstedt.

CIA oroades över svensk bordellhärva

Bordellhärvan på 1970-talet, den så kallade Geijeraffären där ministrar och höga politiker umgicks med prostituerade, var inte bara en svensk angelägenhet. Även amerikanska CIA och brittiska MI6 kände till den.

Underrättelsetjänsterna var oroade och hörde av sig till den svenska säkerhetspolisen. Det berättar Olof Frånstedt, som var operativ chef på säkerhetspolisen när bordellhärvan rullades upp.

– De kom och försiktigt undrade hur det var. Det var inte så att de frågade om uppgifter för det skulle vi inte ha lämnat ut i alla fall. Men det var tydligen så pass välkänt att man fann att läget var att förvissa sig om att vi verkligen också kände till det hela.

– Jag ser det bara på det sättet att det var en information till oss om att de visste om det och sedan var det vårt bord att rensa i vårt eget hus, säger Olof Frånstedt.

Vad innebar det att västliga säkerhetstjänster visste om detta?

– Ja, definitivt var det också en säkerhetspolitisk aspekt i det hela. Det var därför dessa ledande människor antingen måste sluta med det hela eller om man inte tyckte det är tillräckligt skilja dem från sina befattningar. Precis som man gjorde i England med Profumo.

Profumoaffären 1963 var efterkrigstidens största politiska skandal i Storbritannien. En försvarsminister, John Profumo, tvingades avgå när det visade sig att han hade en affär med en lyxprostituerad kvinna som också gick i säng med en sovjetisk marinattaché.

Olof Frånstedt var operativ chef på säkerhetspolisen när bordellaffären, eller Geijeraffären, som den också kallades, avslöjades på 1970-talet för att sedan förnekas och dementeras av statsledningen. Trots att det mesta som kom i dagen var sant.

Umgicks med Polens militärattaché
Justitieminister Lennart Geijer och andra höga politiker hade träffat prostituerade som också umgicks med det kommunistiska Polens militärattaché i Stockholm.

Efter tiden på säkerhetspolisen blev Olof Frånstedt länspolischef i Göteborg och sedan satt han i Securitaskoncernens ledning fram till sin pensionering.

Han tycker att det är ett bekymmer att det fortfarande inte finns några riktlinjer för hur en svensk statsledning ska hantera ett ärende där en minister, eller kanske till och med statsministern, faller i fördärvet, börjar umgås med prostituerade och riskerar bli utpressningsoffer och säkerhetsrisker.

”Ingen lärdom har dragits”
– Politiskt finns det nog ingen lärdom därför att det skulle ha emanerat ut i klara instruktioner. Det fattas fortfarande. Det gör det att när nästa sak händer, som kommer att hända, det är bara en icke kreverad bomb det är fråga om, då är man lika mycket tagen på sängen igen, säger Olof Frånstedt.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

En längre intervju med Olof Frånstedt kan man höra i P1 Studio Ett efter klockan 17.00 i dag, fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".