Medicin mot högt blodtryck verkningslös

Uppdaterad 15:45
Läkemedelsverket ska granska en rapport om blodtrycksmedicinen atenolol. Detta efter att en svensk forskningsrapport visar att medicinen i stort sett är verkningslös.

En av världens vanligaste mediciner mot högt blodtryck, Atenolol, har visat sig ha samma effekt som vanliga sockerpiller. Det visar en genomgång av svenska forskare som presenteras i den brittiska medicintidskriften Lancet.

Atenolol är en av de äldsta och vanligast medicinerna mot högt blodtryck. Drygt 150 000 svenskar äter varje år medicinen till ett pris av 80 miljoner kronor.

Atenolol är också det märke som landstingens särskilda läkemedelskommittéer rekommenderar i första hand.

Kan lika gärna äta sockerpiller
De svenska forskarnas sammanställning av flera vetenskapliga studier som nu presenteras i medicintidskriften Lancet visar alltså att Atenolol i flera avseenden inte har bättre effekt än sockerpiller, så kallad placebo. Det säger Bo Carlberg, överläkare vid universitetssjukhuset i Umeå, en av forskarna bakom sammanställningen.

– Man ser till exempel där att det är ingen skillnad när det gäller risk att avlida om man fick placebo eller Atenolol eller ingen skillnad i risk att få hjärtinfarkt jämfört med placebo, säger han.

Att landstingens läkemedelskommittéer ändå rekommenderar medicinen tror Bo Carlberg beror på en kombination av det förhållandevis låga priset och vanlig slentrian.

– Atenolol är en gammal medicin som vi har haft i många år och när den kom så var det inte samma höga krav på dokumentation som det är nu. Därför har det nog bara levt kvar så att säga, säger Carlberg.

Inte farligt att äta
Det är dock ingen fara med att äta medicinen, enligt Bo Carlberg och han inte vill utesluta att den för vissa personer har positiva effekter. Däremot vill han se en förändring när det gäller läkemedelskommittéernas rekommendationer av preparatet.

– Efter den här sammanställningen anser vi att Atenolol inte längre är ett förstahandsmedel. Det finns tillfällen när man kan och bör använda Atenolol men när det finns andra läkemedel att tillgå så tycker vi inte att det här är något förstahandsmedel längre, säger Bo Carlberg, överläkare vid universitetssjukhuset i Umeå, en av forskarna bakom sammanställningen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista