Gruvan i Malmberget. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Vill locka utländska gruvinvesteringar till Sverige

2:01 min

Svenska gruvor kan säljas till länder som Kina och Indien. Just nu gör svenska myndigheter en satsning på att locka utländskt kapital till nya gruvor.

– Vi tror att en ökad gruvdrift i Sverige kan innebära väldigt positiva effekter för många områden, ofta i glesbygden. Det kan tillföra kapital och skapa arbetstillfällen, säger Anders Eliasson på investeringsmyndigheten Invest Sweden. 

Sveriges geologiska undersökning har listat 90 aktuella gruv- och prospekteringsprojekt och med löfte om en mineralrik berggrund med mycket kvar att utforska ska utländska investerare lockas att leta och bryta malm.

– Vi har många projekt som behöver finansiering för att röra sig till nästa fas. Det är inte lätt att hitta riskvilligt kapital i Sverige.

Kina och Indien som håller på att rusta upp sina samhällen för fullt behöver råvaror och både regeringsrepresentanter och storföretag har visat intresse för att köpa svenska gruvor.

Ingen affär är klar än men Anders Eliasson på Invest Sweden är nöjd såhär långt. 

– De större asiatiska länderna och även Australien och Kanada ser med intresse på möjligheter i Sverige.

Det här skulle förstås kunna innebära att makten och arbetskraften kommer långt bortifrån. En gruvas livslängd kan vara så kort som fem, tio eller tjugo år, sedan är malmen slut.

Renskötaren Niila Inga i Kiruna gillar inte alls det Invest Sweden sysslar med. 

– Jag tycker det är gräsligt, det är fruktansvärt. Alltså det ska komma utländska företag och bryta upp det vi har inom Sveriges gränser. Jag tycker det är grisigt, säger Niila Inga

– Man marknadsför Sverige stenhårt som ett jätte-mineralland och säger kom hit och gräv och ta allting av oss. Svenska staten öppnar dörrarna och säger välkommen och ta allt vi har och sen kan ni försvinna med pengarna utomlands, säger han.

Kan det finnas ett problem i att vinsterna och råvaran skickas iväg till andra länder?

– Vi har också en vision att försöka öka förädlingsgraden i Sverige. Om det blir så ökar också den del av värdet på våra mineraltillgångar som genereras i Sverige, säger Anders Eliasson på Invest Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista