Barroso gav nya förslag.

Barroso presenterade ny EU-kommission

Efter den hårda kritiken mot den nya EU-kommissionen har ordföranden José Manuel Barroso lämnat ett nytt förslag. Statsminister Göran Persson tycker att parlamentet agerat riktigt, trots kritik om överstatlighet.

EU-kommissionens ordförande avslöjar att det blir Italiens utrikesminister Franco Frattini som ska ersätta den ratade Rocco Buttiglione, som kommissionär för mänskliga rättigheter, flyktingfrågor och rättsliga frågor.

Frattini kommer precis som Buttiglione ur Berlusconis regering, men har inte Buttigliones starka personliga bindning till påven och den katolska kyrkan.

Ungersk kommissionär flyttades
Att letten Andris Piebalgs skulle ta över efter Ingrida Udre var redan klart.

På torsdagskvällen bekräftades också att Pieblags får ta över energifrågorna, ett område ungraren Lazlo Kovacs tidigare varit tänkt att sköta.

Kovacs flyttas nu till området för tullar och skatter.

Ändringen beror på att Kovacs i förhöret med Europaparlamentet gjorde bort sig just när det gällde kunskap på energiområdet.

Försvagad ordförande
Genom att tagit så lång tid att få fram en ny kommission har Barrosos ställning allvarligt försvagats. Nu gäller det för honom att han verkligen har förankrat sitt förslag så att det godkänns av Europaparlamentet.

Om inte så lär det bli svårt för Barroso att sitta kvar som kommissionsordförande.

Färre kvinnor
Den nya kommissionsförslaget har färre kvinnor än vad det ursprungliga förslaget hade. Men Barroso försvarade sig med att det ändå inte finns någon kommission som haft lika många kvinnor som den här.

Kommissionens borgerliga övervikt är kvar. Ändå är det just det faktum att Ungerns kandidat är före detta kommunist som orsakat borgerlig kritik.

”De har själva gjort uppror”
Sveriges statsminister Göran Persson tycker det är ett felaktigt resonemang.

– Vad de har haft för uppfattningar tidigare i sin politiska karriär är inget som vi har anledning att värdera. Många i Östeuropa och Centraleuropa har levt i ett politiskt system där den enda möjligheten att utöva någon politisk aktivitet var inom det av kommunisterna kontrollerade enpartisystemet. De har själva gjort uppror mot det, sökt frihet och vunnit den. Jag tänker inte delta i att nu börja ifrågasätta dessa staters rätt att själva nominera de personer som de ska företrädas av.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista