Frysta löner erbjuds i kampen om Opel

Kampen mellan Rüsselsheim och Trollhättan går vidare om produktionen av GM:s nästa mellanklassbil. Facket i Rüsselsheim erbjuder nu arbetsgivaren General Motors längre arbetstid och fryst lön i utbyte mot att jobben garanteras.

Förhandlingarna i Rüsselsheim pågår och väntas inte vara slutförda förrän i nästa månad.

Hittills har det varit tyst från båda parter om både förslag och resultat, men enligt Opelfackets ordförande Klas Franz, erbjuder facket frysta löner och längre arbetstid i utbyte mot att jobben garanteras och att produktionen av nästa mellanklassbil inom koncernen läggs i Rüsselsheim och inte i Trollhättan.

Hellre jobb än arbetslöshet
Opelledningen har inte kommenterat uppgifterna, men förslaget ligger i linje med andra uppgörelser på den tyska arbetsmarknaden. I veckan kom fack och arbetsgivare på Tysklands största biltillverkare Volkswagen överens om ett liknande upplägg:

Hellre jobb och med en lägre lön än arbetslöshet för en del av arbetsstyrkan, resonerar IG-Metall, som tidigare krävde högre löner.

Lägre arbetskostnader i Sverige
Enligt beräkningar är arbetskostnaderna i Saab-fabriken i Sverige 30 till 40 procent lägre än i tyska Rüsselsheim. Det är en av de få fördelar som svenskarna har och som GM-ledningen utvärderar sedan i måndags. Då lämnade de båda fabrikerna in sina offerter till huvudkontoret i Zürich för utvärdering.

Men samtidigt pågår förhandlingarna i Rüsselsheim och vad resultatet där blir, kan radikalt förändra förutsättningarna för Trollhättans möjligheter att konkurrera.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".