Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En pendlingstid per dag på tre timmar är rimlig.

Längre pendlingsavstånd för jobben

Det område som arbetsförmedlingarna runt om i landet anger som ett lämpligt pendlingsområde för arbetssökande är alldeles för begränsat. Det anser IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

IAF har jämfört vilka orter som en arbetslöshet borde kunna pendla till enligt reglerna och vad som anges i arbetsförmedlingarnas datasystem.

IAF:s generaldirektör Bo Jangenäs säger att det kan innebära det ställs för låga krav på de arbetssökande:

– Om man ser på hur oenhetligt arbetsförmedlingen har registererat dagpendlingsområdet i sitt datasystem så kan man kanske anta att man inte har den enhetlighet som krävs för att människor ska bli lika behandlade, säger han.

Större pendlingsområde
Reglerna säger att under de första 100 dagarnas arbetslöshet så ska man inte behöva flytta för att ta ett jobb, men man ska vara beredd att ha en pendlingstid per dag på tre timmar.

Alltså ska man kunna ta ett jobb som ligger en och en halv timmes restid bort. Då har IAF mätt ut den bortre gränsen för alla kommuner i landet, hur långt man kommer på en 90 minuters bilresa.

Pendlingsområdet för varje kommun blir mycket då större än det pendlingsområde som finns angivet i arbetsförmedlingarnas datasystem. I många fall finns inte ens grannkommunerna med.

Ett sådant fall är Upplands-Väsby som inte har med ett antal av de kommuner som finns allra närmast. Men chefen för arbetsförmedlingen i Upplands-Väsby, Gunnel Johansson, säger att man där inte tittar så mycket på det pendlingsområde som finns i datasystemet.

– I praktiken när vi jobbar med våra arbetssökande, så arbetar vi naturligt med de områdena trots att de inte finns i pendlingsområdeslistan, säger hon.

För låga krav
IAF kan inte heller slå fast att arbetsförmedlingarna i det dagliga arbetet ställer för låga krav på pendling, för det krävs ytterligare studier.

Men den högst ansvarige för frågan i Ams ledning, direktör Björn Sergel, säger att det begränsade pendlingsområdet i datasystemet kan föra med sig att arbetslösa behandlas olika i olika delar av landet och att det finns en risk att man på en del håll tvingas pendla längre än på andra håll.

– Ja, jag tror det kan finnas det, säger han.

Vad ska man göra åt det?

– Att uppmärksamma det här. A-kassefrågorna och vad som hör till dem, de har ju rent allmänt kommit på dagordningen på ett helt annat sätt de sista ett och ett halvt åren. Det följs ju upp hur vi jobbar med anvisningar och ifrågasättanden. Detta är också ett led i att titta på pendlingsområden och föra resonemang. Det är ordentligt på agendan och det är hög uppmärksamhet på det är.

Du menar att ni på Ams också ägnar mer tid åt det här?

– Ja, absolut.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".