Småbarn skadas av tändvätska

Sämre förpackningar och slarviga föräldrar göra att allt fler svenska småbarn skadas av tändvätska, som de råkat få i sig ur öppnade eller dåligt förslutna flaskor.

Varje år får minst 50 barn konstaterad kemisk lunginflammation av tändvätska och akutfasen kan vara livsfarlig berättar Hans Persson, överläkare vid Giftinformationscentralen.

– Problemet med de här tändvätskorna är att de är tunnflytande och därför snabbt kan sprida sig på till exempel fuktiga slemhinneytor i munhåla och svalg. Om det kommer ner i lungorna får man en kemisk lunginflammation. Några få kan bli väldigt dåliga och det finns även under senare år dödsfall i småbarnsgruppen till följd av att de har smakat på den här typen av produkter.

Allt fler småbarn förgiftas
Antalet småbarn som förgiftas efter att ha druckit tändvätska har ökat under hela 2000-talet och minst 200 vårdas på sjukhus i år. Ett 50-tal får kemisk lunginflammation. Skadorna är övergående, men kräver ofta vård i respirator. Att barnet fått i sig tändvätska syns direkt, berättar överläkaren Hans Persson.

– Kommer det ner i luftstrupen så blir det ofta en ganska dramatisk reaktion, där barnet hostar intensivt, hostar så att det kiknar och tappar andan, och kan bli lite blåaktig på läpparna. Det hela kan bli väldigt dramatiskt och kan kräva en akut transport till sjukhus, inte sällan med ambulans.

Barnspärren försämras över tid
Tändvätsketillverkarna säger sig använda kapsyler med godkänd barnspärr. Att skadorna ändå ökar, beror enligt Giftinformationscentralen på att kapsylerna nu görs i billigare plast, där barnspärren slutar låsa över tid och blir farlig.

– Det kan man säga i och med att det blir lättare att öppna locken.

Tillverkaren Kemetyl med 25 procent av marknaden litar inte på barnspärren och har börjat försegla flaskorna i butik, ett skydd som alltså upphör när förseglingen bryts.

Kemetyls vd Christofer Evers anklagar kapsyltillverkarna för dålig kvalitet. Men det tillbakavisas av kapsyltillverkaren Modulpac AB.

Vi gör kapsyler i säker plast, men de är några ören dyrare, säger vd:n Sven Ingvaldsson:

– Det är en prisfråga. Vi har kapsyler som klarar det, men de är dyrare. Sedan är det upp till kunden att testa så att det fungerar i kundens vätskor.

Tillverkaren Petrolia som har 40 procent av tändvätskemarknaden och bland annat säljer till Coop, ICA, Statoil och OK/Q8, bytte i maj till denna dyrare kapsyl. Det säger Petrolias vd Lars Bredvad till Ekot.

Alternativa tändmedel
Ändå beräknar Giftinformationscentralen för Ekot att förgiftningarna varit lika många i sommar, kanske fler. Det bästa vore om föräldrarna bytte tändmedel vid utegrillningen.

– Man kan tända grillar elektriskt och man kan använda alkolbaserade tändmedel, och det finns så kallade skorstenständare. Ett ytterligare alternativ är att man inte alls har en kolgrill utan till exempel en gasolgrill, det har jag själv, säger Hans Persson.

Det är vanligare utomlands?

– Ja, det förefaller som att det är betydligt vanligare i andra länder och där ser man inte alls den här problematiken med småbarn och tändvätskor i den omfattning som vi har, säger Hans Persson vid Giftinformationscentralen.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".