"Bra att Sverige köper rysk olja"

Den svenska importen av rysk råolja, är både billigare och säkrare än den råolja som kommer från det alltmer instabila Mellanöstern. Ur energiberedskapssynpunkt stöds denna handel av de svenska myndigheterna.

Ambassadör Ingolf Kiesow arbetar just nu som forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI:

– Det finns de som anser att det är en riskabel politik eftersom man inte vet om Ryssland är stabilt heller. Men om man ser det ur ett större perspektiv så är det väl en bra politik, liksom det är en bra politik för Europa att knyta Ryssland och Nordafrika närmare till sig i energisammanhang.

– Man importerar olja och gas och man levererar elektricitet i utbyte. Det är ju faktiskt så det går till. Ett sådant nät är ju betydligt stabilare och ger ju sannolikt lugnare förhållanden på sikt, säger han.

”Bättre köpa olja från Ryssland”
Den svenska råoljeimporten från Mellanöstern håller på att försvinna helt och hållet. I stället köps allt större kvantiteter in från Ryssland. På sikt kommer den ryska oljan även att ersätta Nordsjöoljan på den svenska marknaden.

Från svenskt myndighetshåll påpekar man att det är de privata olje- och bensinbolagen i Sverige som avgör vilken olja som köps in, det är markanden som styr. Men ur svenskt beredskapssynpunkt så är handeln från Ryssland att föredra framför Mellanösternoljan, säger Urban Bergström vid den svenska Energimyndigheten.

– Om man ser från energitrygghetssynpunkt så är det ju en fördel att vi tar det från våra grannländer nu när vi ser att Nordsjöoljan sinar. Att vi tar det från Ryssland istället för från Mellanöstern. Den oljan kommer mer och mer att gå till Asien, Kina och Japan. Så för att behålla tryggheten så är det bra.

Miljörisker
Men det finns allvarliga miljörisker påpekar Urban Bergström, med allt fler oljetankfartyg genom Finska viken och Östersjön.

– Om vi ser det från miljösynpunkt så kan det vara sämre att transporterna ökar på Österjön, ja. Om det händer miljökatastrofer på Östersjön. Vi följer det noga med Rysslands samarbete med Östersjöländerna när det gäller sjöfartssäkerhet. De ingår ju i det här klustret så de har ju koll på alla båtarna tillsammans. Samarbete mellan Finland, Sverige, de baltiska staterna och Ryssland.

När det gäller oljetransporter som terroristmål, har ni tittat på det?

– Ja det har vi tittat på, framför allt i svenska hamnar, framför allt i Göteborg,

Det svenska totalförsvaret är förberett för hur man ska agera om ett oljefartyg skulle kapas av terrorister. Men det som är svårare att förhindra är självmordsattacker mot fulltankade oljefartyg till havs. Det är en mardrömssituation för alla länder kring Östersjön.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".