Växjöpolisen bankomatliga på spåren

Växjöpolisen håller på att avslöja en liga som ligger bakom en serie bedrägerier med falska kontokort. På fredagen häktades två personer misstänkta för bedrägerier där de har plockat ut pengar från andra personer bankkonton.

– Det är en organisation som ligger bakom och de här två är ju en del av den organisationen. Det finns säkert ett antal på fri fot ännu, säger Börje Ekelius vid Växjöpolisen.

– Det finns både folk som sysslar med tekniken och folk som sysslar med att gå och hämta pengarna.

Dolda avläsare
Bedrägerierna går till så att bankomater förses med dolda kortavläsare som monteras utanpå den vanliga springan för kortet. På så sätt kan magnetremsans information kopieras till ett falskt kort. Samtidigt har man med en liten dold kamera noterat kundens kod och därmed kunnat plocka ut pengar från kontona.

De nu häktade misstänks i första hand ha opererat i Kalmar län där hittills ett trettiotal fall upptäckts på ett par orter, men liknande bedrägerier har under hösten skett på en rad andra håll till exempel Linköping Jönköping och Umeå.

Större nätverk
Polisen tror att det rör sig om ett större nätverk och att härvan kommer växa.

De båda häktade männen, 24 och 29 år, upptäcktes genom en banks övervakningskamera när de skulle ta ut pengar. De erkänner till viss del anklagelserna, men utredningen fortsätter nu tillsammans med polismyndigheterna på de andra drabbade orterna

- Nu måste vi gå igenom allt materkial och systematisera det så vi kan se hur många brott som verkligen har begåtts där man har länsat konton på pengar. Och så måste vi se hur de beslagtagna korten har använts och det är ett ganska omfattande arbete, säger Börje Ekelius vid Växjöpolisen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
i samarbete med SR Kronoberg
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".