Persson: Mp möjlig regeringspartner

I en intervju i den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i politiken på fredagen säger statsminister Göran Persson att miljöpartiet är en möjlig regeringspartner. Han anser att samarbetet med både vänsterpartiet och miljöpartiet är uttömt och att det därför är dags att pröva någonting annat.

– Vi måste söka oss någonting nytt. Jag kan ju nu se till de möjligheter till samarbete som finns efter nästa val. Det är inte särskilt troligt att de borgerliga mittenpartierna med sin allians med moderaterna, ser på oss med särskilt varma känslor och inte vi på dem heller. Miljöpartiet har kommit till jämfört med förra gången som en möjligt partner i ett nära samarbete, säger Göran Persson.

Skulle det nya då vara att bilda en regering eller ha ett regeringssamarbete med bara miljöpartiet?

– Jag har ingen anledning att spekulera om detta. Vad som händer i nästa mandatperiod vet vi inte. Men vi kan se att möjligheten att också regera tillsammans med miljöpartiet har växt med tanke på hur de har förändrat inte minst sin försvarspolitik.

”Regera tillsammans” innebär det också att ha ministrar från miljöpartiet?

– Jag utesluter inte att vi hamnar i ett sådant läge. Efter ett val så måste vi ta ansvar för vårt land och valresultatets utfall har vi i förväg ingen kunskap om. Det som har skett den sista tiden är att miljöpartiet har rört sig i en betydelsefull fråga som är en av hörnstenarna för ett regeringssamarbete, nämligen försvarspolitiken.

Men i Europafrågan sa en mycket stor majoritet på miljöpartiets kongress att de inte vill vara med i EU.

– Det är en sådan fråga som miljöpartiet naturligtvis måste hantera och det är en av de frågor som vi vill diskutera med dem. Det går inte att sitta i en regering och samtidigt vilja gå ur unionen.

Det är alltså ett villkor för att få vara med?

– Jag ställer inte några sådana villkor för vi förhandlar inte ens på så sätt. Självklart inte, utan det är en fördjupad diskussion vi ska ha under andra halvan av mandatperioden. Så får vi se vad det resulterar i, säger statsminister Göran Persson.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista