Julia Luttu. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Tvillingar får bättre betyg och utbildar sig mer

Däremot har tvillingar inte högre lön
2:17 min

Tvillingar har bättre betyg när de går ut nian och skaffar sig oftare en universitetsutbildning jämfört med andra. Det visar en stor svensk forskningsstudie där alla personer födda mellan 1973 och 1981 har ingått, däribland 13 000 tvillingar.

Tvillingsystern Julia Luttu från Övertorneå är inte förvånad över resultatet.

– Man har alltid varandra och man har samma lärare och samma klasskompisar så det är klart att man kanske har den nyttan att man kan diskutera med varandra. Mer än någon som kanske inte har någon hemma som går i samma klass eller skola, säger hon.

Julias rosa mobil börjar vibrera när vi ses hemma i hennes brunorange tegelvilla i Luleå. Det är tvillingsystern Jenny, som i dag bor i Stockholm, som ringer.

– Jag sitter här med radion som intervjuar mig om tvillingar, säger Julia.

I studien som publiceras i barnläkartidsskriften Acta Paediatricas har tvillingar jämförts med andra när det gäller slutbetyg från nian, om man skaffat sig en universitetsutbildning och hur ens löneutveckling varit.

Totalt baseras resultaten på hur det gått för 850 000 personer födda i Sverige mellan 1973 och 1981, förklarar professor Anders Hjern vid Karolinska Institutet.

– Där har tvillingarna klarat sig lite bättre än de som är födda som ensamma. Man skaffar sig också i högre grad en universitetsutbildning, säger han.

Anders Hjern förklarar tvillingars fördel under grundskoleåren på samma sätt som Julia Luttu.

Däremot visar studien att tvillingar varken tycks tjäna mer eller mindre pengar än andra.

– Där har man ingen tvilling som hjälper en att lösa uppgifter och klättra i karriärstegen, säger Anders Hjern.

Tidigare studier har ofta pekat ut nackdelar för tvillingar då de löper större risk för komplicerade och för tidiga förlossningar som kan få negativa konsekvenser senare i livet.

– På det viset är de här resultaten överraskande och man hoppas ju att tvillingföräldrar ska förstå att även om det kan vara jobbigt att vara tvillingförälder när barnen är små, finns det inget som talar för att det skulle vara negativt för dem senare i livet. Snarare att det är bra.

Julia bläddrar i ett gammalt fotoalbum. Hon ser fortfarande stora fördelar med att vara tvilling trots att systern i dag bor 90 mil söderut.

– Vi är så tajta som man kan bli, tror jag. Vi pratar ungefär 10 – 20 gånger per dag i telefon, vi ringer om allt.

Hur är det?

– Det är skitkul, vi grälar också om allt, säger tvillingen Julia Luttu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".