Herman Van Rompuy talar med Greklands Lucas Papademos på EU:s toppmöte. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Herman Van Rompuy omvald som ordförande

1:33 min

I Bryssel pågår EU:s toppmöte. Där har Herman Van Rompuy, som väntat, blivit omvald som ordförande för EU:s högsta politiska organ; Europeiska Rådet. Han säger att det är "ett privilegium att få tjäna Europa i en avgörande tid".

27 stats- och regeringschefer applåderade artigt efter sitt enhälliga omval av Herman Van Rompuy. Den 1 december 2009 blev belgaren EU:s förste valde ordförande. Hans 2,5-åriga mandatperiod löper ut i maj, men i dag blev det formellt klart att Van Rompuy sitter kvar på sin post till och med november 2014.

Han hade inga motkandidater i valet, trots att många pekar på Van Rompuy som en grå byråkrat snarare än en stark politisk ledare för EU. Vissa kritiker anser att också att EU:s valde ordförande har låtit Tyskland och Frankrike styra för mycket över EU:s beslut.

Kvällens toppmöte handlar också om hur Europa ska få fart på sin bristande tillväxt, och så ska stats- och regeringscheferna formellt ge Serbien status som kandidatland till EU. Rumänien har tidigare blockerat frågan, men landets president Basescu sa inför kvällens möte att han nu är redo att ge Serbien kandidatstatus. Och det välkomnas av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Serbien är ett nyckelland på Balkan och när nu Kroatien kommer att bli 28:onde medlemsland, så är det klokt och bra att också Serbien kan följa som kandidatland. Pro-europeiska krafter får på detta sätt ett kvitto på sina reformansträngningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista